7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum va fi vremea în primele două luni ale toamnei

Cum va fi vremea în primele două luni ale toamnei

Vremea se va menţine frumoasă, inclusiv pe litoral, cel puţin în primele două luni de toamnă, şi nu se estimează un excedent de precipitaţii, acest lucru putând fi posibil abia în a doua jumătate a lunii noiembrie, a declarat, ieri, directorul executiv de la ANM, Florinela Georgescu.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat ieri la seminarul „Adaptare la schimbarea climei în zona urbană“ că este mult prea devreme pentru o estimare pentru sezonul rece, dar a făcut unele estimări privind lunile de toamnă.
Aceasta a explicat că precipitaţiile şi temperaturile estimate în prognoza de sezon se referă la media care urmează a se înregistra în lunile respective.
„Putem face câteva speculaţii, în primul rând în privinţa regimului de temperatură, care pare a rămâne peste normă în septembrie şi octombrie, în partea de sud-est a ţării, ceea ce am putea interpreta că, cel puţin în primele două decade, vremea se va menţine agreabilă chiar şi în zona litoralului, unde, fără să mai fie temperaturi de vară nici în aer, nici în apa mării, mai sunt totuşi zile destul de agreabile. Deci, vor fi zile de toamnă foarte plăcute“, a declarat Florinela Georgescu.
Directorul exectiv ANM a mai spus că, din punct de vedere al regimului de precipitaţii, în lunile septembrie şi octombrie, nu este aşteptat „un excedent deosebit“, ci pare a se menţine deficitul în partea de sud-est a ţării.
„În luna noiembrie, care este încă destul de departe, deocamdată estimările arată un excedent de precipitaţii în partea de nord şi de centru a teritoriului, unde temperaturile să fie sub normal. Acest semnal, care este destul de îndepărtat, poate fi, tot aşa, la nivel speculativ, interpretat ca semnalul apariţiei primelor manifestări de iarnă. Este foarte posibil să apară, la sfârşitul lunii octombrie, în luna noiembrie, unele manifestări de iarnă fără să aibă forţa chiar din mijlocul iernii. Dar sunt situaţii care au mai fost şi anii trecuţi. Este suficient să ne gândim la anul trecut, când prima ninsoare a apărut pe 15 septembrie, este adevărat că la munte“, a mai spus Georgescu.
Reprezentanta ANM a mai spus că estimările de iarnă vor apărea după jumătatea lunii noiembrie.
„Felul în care evoluează vremea în luna noiembrie este definitoriu pentru ceea ce urmează în iarnă“, a concluzionat Florinela Georgescu.
Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare sezonieră a temperaturilor şi a cantităţilor de precipitaţii pe teritoriul României, până în luna noiembrie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuția cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

SEPTEMBRIE
Valorile termice se vor situa peste mediile climatologice în sud-estul ţării şi local în regiunile sudice şi estice, iar în rest vor fi normale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile sud-estice şi local în cele estice şi sudice. În restul teritoriului vor fi apropiate de normal, cu o tendinţă de excedent în centrul ţării.

OCTOMBRIE
Valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est şi local în regiunile sudice şi vestice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normalul perioadei. Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea o tendinţă de excedent în cea mai mare parte a ţării.

NOIEMBRIE
Valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptând nordul, nord-estul şi local vestul ţării, unde se pot situa sub aceste medii. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile centrale ale ţării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de mediile climatologice.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS