7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJandarmii, soluția salvatoare pentru sinistraţii din Novaci

Jandarmii, soluția salvatoare pentru sinistraţii din Novaci

Jandarmii gorjeni au fost prezenţi ieri în localitatea Pociovaliştea, ce aparţine de oraşul Novaci, afectat de viitură la sfârşitul lunii trecute. Din diferite motive, una dintre gospodăriile afectate de apele revărsate ale râului Gilort nu a fost decolmatată. Primăria Novaci nu a găsit forţa de muncă necesară pentru a ajuta o familie sinistrată şi astfel a apelat în această săptămână la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu“ Gorj.
Conducerea unităţii a răspuns pozitiv la solicitarea edililor şi a trimis în Pociovaliştea o echipă de jandarmi care au curăţat curtea gospodăriei şi imobilele aferente casei de locuit. „La solicitarea scrisă a Primăriei Novaci, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj a participat la o misiune de sprijin cu un efectiv de cinci jandarmi din cadrul Detaşamentului Mobil, în Novaci, sat Pociovaliştea, la decolmatarea unei curţi şi a construcţiilor imobile aferente aparţinând unei familii afectate de precipitaţiile abundente din luna iulie.
Jandarmii, dotaţi cu unelte şi articole de echipament specifice, au continuat pe parcursul zilei activitatea în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii şi au participat la decolmatarea şi cărarea nămolului din curte pentru a înlătura efectele inundaţiilor şi a aduce o stare de normalitate“, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj. Nimeni nu îşi explică de ce din zonă nu au putut fi mobilizate forţe, cu toate că viitura a lovit localitatea pe 27 iulie. Primii care au răspuns solicitării primăriei au fost jandarmii, chemaţi după o lună să curăţe de nămol curtea gospodăriei respective.

Ajutoare şi pentru Polovragi

Tot la o lună de la producerea inundaţiilor în localitatea Polovragi, sinistraţii din comună au început să primească primele materiale de construcţie. 19 familii au primit materiale de construcții pentru a-și consolida locuințele afectate de inundațiile din luna iulie. Primarul Ștefan Făsuescu spune că, după ce au primit alimente, sinistrații au intrat și în posesia a aproximativ 150 de saci de ciment.
„Localitatea nu a mai fost niciodată afectată de inundații care să măture tot în calea lor. Pentru cei care au avut locuințele afectate de viitura de pe Olteț, autoritățile locale au primit materiale de construcții pentru a le consolida, acolo unde se poate. Cele trei familii care locuiesc în module mai au de așteptat până în primăvara anului viitor pentru a-și reconstrui casele luate de viitură. Am primit ajutoare de la mai multe societăţi. Am mers în cătunul unde erau cei afectaţi. Au fost distribuite pe bază de tabel. A fost distribuit ciment, a mai venit şi cherestea. În total, avem 19 familii afectate şi pagubele au fost constatate de către comisia de la Prefectură, ISU şi Consiliul Judeţean Gorj. Avem promisiuni că o să mai vină şi alte materiale de construcţie“, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS