20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampusul Facultăţii de Agronomie, plin de câini și gunoaie

Campusul Facultăţii de Agronomie, plin de câini și gunoaie

\n

Curtea interioară a căminelor de la Facultatea de Agronomie din Craiova este neamenajată. Chiar dacă este campusul unui centru universitar, grădina este plină de gunoaie, iar dacă mergi pe alei trebuie să ocolești gropile.

Cum pui piciorul în curtea interioară a căminelor de la Facultatea de Agronomie din Craiova trebuie să ferești gunoaiele, gropile din alei și câinii, iar buruienile țin loc de gazon. Oamenii care trec zilnic prin curtea campusului, dar și studenții care stau în cămin cred că nu este normal ca o curte interioară  să arate așa. „Trec zilnic pe aici și văd că nu este îngrijit. Că se taie iarba și se adună câteva gunoaie nu înseamnă că este amenajat. Sunt gunoaie și în pomi, pentru că studenții aruncă ambalajele pe geam“, spune Mirela N. Tânăra crede că ar trebui reamenajat totul, „așa studenții ar putea avea un loc de relaxare în aer liber“.

„Am avut parte numai de buruieni, mirosuri urâte și gunoaie“

Hilde Tudora este absolventă a Facultății de Litere din Craiova și a stat în Căminul 3 în toți anii de facultate. Niciodată nu s-a plâns de condițiile din cămin pentru că, spune ea, acestea sunt foarte bune. În schimb, grădina lasă de dorit: „Din păcate, aleile sunt un dezastru. Îmi aduc aminte că atunci când ploua sau se topea zăpada trebuia să ocolesc prin spatele căminului pentru a nu mă murdări de nămol. Aș fi vrut să avem un spațiu în care, atunci când e cald, să stau întinsă pe iarbă și să citesc. Am avut, însă, parte numai de buruieni, de mirosuri urâte și de gunoaie. Nu știu a cui e vina, dar cu siguranță este și a studenților. De multe ori, i-am văzut aruncând hârtii și sticle de bere pe jos. La un moment dat, au fost aruncați în grădină și doi căței morți“.
Dumitru Ursu este alt student care a stat în unul dintre căminele de la Agronomie și a fost foarte dezamăgit: „Nu mi se pare normală această situație, mai ales că în Facultatea de Agronomie există Secția de peisagistică. E culmea ironiei pentru că ar trebui să se facă ceva, dar nu se face. Nu e de ajuns să se taie doar iarba“.

Reamenajarea grădinii, în viziunea unui student la peisagistică

Andreea Melinescu este studentă în anul IV la Facultatea de Agronomie, Secția peisagistică. Tânăra crede că e o idee bună ca amenajarea curții să fie făcută de către studenții de la această secție. „Mi-ar fi plăcut să amenajăm noi grădina, dar sunt bucuroasă că totuși ne-am concentrat atenția spre grădinile interioare ale Universității din Craiova. În practica de anul acesta am început primele lucrări“, spune Andreea. În legătură cu spațiile verzi din campusul de la Agronomie, studenta e încrezătoare că situația se va îmbunătăți. „Peisajul ar trebui schimbat cu totul. Din punctul meu de vedere, ar trebui puse și niște băncuțe, plantate flori, pus gazon…“, zice tânăra.
Cei care trec prin campus și văd mereu același peisaj spun că educația unor tineri lasă de dorit.
„Ca și cum nu era de ajuns că sunt pe jos gunoaie, mai există și în pomi pentru că unii dintre studenții cazați aici aruncă ambalaje pe geam. Totul pornește de la educația primită în familie. Cei șapte ani de acasă nu se văd la acești tineri“, spune o femeie care este în trecere prin campusul de la Agronomie.
Raluca Buzatu este o tânără care traversează zilnic campusul în drumul său către serviciu și crede că studenții sunt delăsători: „Se compensează neglijența administrativă cu lipsa de interes pentru curățenie a studenților. Ei ar trebui să știe că e plăcut să stai într-un mediu curat. Femeile de serviciu își fac treaba, dar nu sunt servitorii lor pentru a le strânge gunoiul de sub nas“.

Ultima reamenajare a constat în plantarea unor arbori

Ultima reamenajare a campusului a avut loc în luna aprilie a acestui an, când studenții au plantat puieţi de stejar, aduşi de la staţiunea didactică din Vâlcea. Emil Staicu, șeful Serviciului Cămine și Cantine, a declarat pentru GdS că ultima reamenajare a avut loc în urmă cu câteva luni, când s-a luat decizia să se planteze 20 de stejari: „Noi nu avem nici un plan de reamenajare. Din punctul meu de vedere, nu există buruieni pentru că se taie săptămânal. Pot spune că ne-am ocupat și de alei, anul trecut în vară, dar nu am terminat. Facem ce putem în funcție de buget“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS