18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVrei să ajungi acasă? Ocolești jumătate de Craiovița

Vrei să ajungi acasă? Ocolești jumătate de Craiovița

http://www.youtube.com/watch?v=R8XlP9u4h1M

\n

Mai mulți șoferi care locuiesc în cartierul Craiovița Nouă s-au trezit, duminică după-amiază, cu ocazia organizării ultimului concert „Magia Paganini“, că nu pot intra în parcările blocurilor pe traseul obișnuit. Un cititor GdS ne-a sesizat întâmplarea la adresa [email protected], deranjat de situație. Poliția Locală spune că procedura de închidere a fost legală și că a fost rea-credință din partea riveranilor, care puteau foarte bine să ocolească și să intre în parcări prin alte zone.

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a scris în cursul zilei de duminică povestindu-ne că s-a întors din weekend pentru a găsi blocată calea de acces către blocul său.
„Un nou concert în cartierul craiovean Craioviţa Nouă, un nou coşmar al locuitorilor câtorva blocuri… Astăzi, 6.07, la ora 15.40, pe când mă întorceam din weekend, constat că un nou concert organizat în cartier îmi blochează accesul cu autoturismul la domiciliu. Bineînţeles că suntem de acord cu dezvoltarea acestui segment important din viaţa noastră, cultura, mai ales atunci când evenimentul este generat de artişti ai Filarmonicii «Oltenia», dar din start acesta este umbrit de incompetenţa cel puţin a unui şef de la Poliţia Locală a municipiului Craiova, cel mai probabil «un lipitor de afişe» la un moment dat, care a dat o dispoziţie care nu ţine cont că sunt câteva blocuri (16, 17, 18) şi poate şi altele la care accesul locatarilor este asigurat din strada George Enescu printr-o singură străduţă: cea dintre fostul complex «Racheta» şi staţia de taxiuri – străduţă care probabil că nici nu figurează în nomenclatorul stradal (nu am văzut nici o plăcuţă cu denumirea acesteia)“, ne-a scris cititorul GdS, Mihai.

„Dacă ştiam, nu mai pierdeam vremea să conving că trebuie să ajung acasă”

Acesta a continuat prin a ilustra cum a încercat, alături de o vecină, să-l convingă pe polițistul local care stătea la intrarea în zona blocată că locuiește în vecinătate, arătându-i și actul de identitate. Nici asta nu a mers, iar craioveanul, la fel ca mai mulți locuitori, au fost nevoiți să ocolească pentru a ajunge acasă.
„Dacă vrem să ne ducem acasă, putem să ocolim cartierul pe la «Materna», ajungem la Poştă (deci acolo unde se amenaja scena), iar în intersecţie ne întoarcem o sută de metri spre «Materna» şi putem intra pe la grădiniţă. «Ce uşurare!», exclam atunci, pentru că, dacă ştiam că această variantă este posibilă, nu mai pierdeam vremea să conving că trebuie să ajung acasă, pentru că nu aveam pe unde. Totuşi, nu pot să nu mă întreb de ce de fiecare dată când Primăria Craiova organizează câte un astfel de eveniment noi nu putem ajunge acasă? Oare din excesul de zel al domnilor poliţişti locali de pe teren ori din incompetenţa şefilor care le dau aceste dispoziţii stupide fără să se gândească la faptul că în anumite zone nu sunt mai multe posibilităţi de acces sau poate pentru că dispoziţiile date nu sunt destul de clare. Prin aceasta nu doresc să critic oamenii de pe teren (poliţiştii locali), ci vreau să fie tras un semnal cu privire la faptul că în astfel de situaţii TREBUIE să putem ajunge acasă indiferent de eveniment, mai ales că nici nu începuse desfăşurarea acestuia. Nu de puţine ori ne aflăm în astfel de situaţii (de când acestea sunt gestionate de Poliţia Locală, pentru că în anii anteriori, când evenimentele erau gestionate de poliţiştii de ordine publică, nu au fost astfel de probleme), iar cei din birouri să dea dispoziţii clare care să ne permită accesul cu autoturismul la domiciliu. De asemenea, mai putem da şi sfaturi gratuite cum ar fi «astfel de evenimente care implică blocaje de artere de circulaţie pot fi anunţate în presă din timp, cu asigurarea corespunzătoare a alternativelor pentru a asigura circulaţia cetăţenilor spre locuinţele de domiciliu»“, a încheiat cititorul GdS.

„Sunt carburanții scumpi, fiecare se gândește să aleagă drumul cel mai scurt către casă“

Povestea a fost confirmată de mai mulți șoferi din zonă, inclusiv de un taximetrist. „De la ora 13.00 s-a închis pentru a face scena asta aici și s-a deschis nu știu la ce oră, că eu la 18.00 m-am retras. Ca taximetrist, nu mai aveam stații de taxi aici. Nu mi se pare normal, cam multe spectacole, și așa orașul e făcut varză la capitolul circulație“, crede Leontin Pârvescu. Alți riverani a trebuit să renunțe la planurile pe care le aveau pentru ziua de duminică. Florian Ghiță, spre exemplu, trebuia să-și monteze mobilier nou în casă, însă a preferat să aștepte până luni pentru a nu îngreuna traseul transportului. Franc, omul a spus că orice distanță contează, dat fiind prețul carburanților.
„Fiind la câțiva metri de casă, am fost obligat să ocolesc jumătate din Craiovița ca să pot să ajung la locul de parcare din fața blocului. Puteau foarte frumos să ne acorde accesul celor care stăm în zonă. Sunt carburanții scumpi, fiecare se gândește să aleagă drumul cel mai scurt către casă. A fost foarte încurcată situația de ieri (duminică – n.r.). Trebuie să se mai organizeze puțin. Rândul trecut ne-au permis accesul, dar de data asta nu știu ce a fost cu ei. Nu mi-a plăcut gestul pe care l-au făcut“, a povestit bărbatul.

„Nu mă duc la fiecare apartament în parte să anunț“

Spectacolul organizat de Filarmonica „Oltenia“ a început la ora 21.00, iar, conform unui comunicat de presă al Primăriei Craiova din 2 iulie, „începând cu 6 iulie 2014, ora 13.00, până pe 7 iulie, ora 5.00, se închide circulaţia rutieră pe următoarele străzi: bulevardul Tineretului, tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Magnoliei şi intersecţia cu bulevardul Oltenia (zona Materna); strada George Enescu, tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Micşunele şi intersecţia cu bulevardul Tineretului“.
Contactat de Gazeta de Sud, șeful Poliției Locale, Octavian Mateescu, a explicat că cetățeanul care ne-a scris „putea să intre pe orice parte. La Poștă a fost zona blocată, deci se putea intra în spatele blocului pe orice parte posibilă. Are o mulțime de posibilități să ajungă acasă, el voia musai acolo, pe bulevard, și nu s-a putut, că era circulația închisă. În mijlocul traseului, ca să intre, trebuia să intre pe la Kaufland, iar la mijloc trebuia să întoarcă pe la scenă ca să ajungă la bloc. Putea foarte bine să facă stânga liniștit, pe la Salvare, și intra în spatele blocului lui pe unde voia. A fost rea-credință. Sunt, într-adevăr, zone unde nu au cale de acces, dar nu este cazul aici. Oricum, nu am ce să le fac atâta timp cât e circulația închisă, pentru că se poate întâmpla ceva și eu răspund penal după aceea. A fost închisă circulația legal, cu dispoziție emisă de primar, cu aviz al Biroului Poliției Rutiere și, prin urmare, s-a procedat legal“.
În ceea ce privește anunțarea restricției de circulație, Mateescu a explicat că informarea a fost trimisă presei: „Nu mă duc la fiecare apartament în parte să anunț. A fost publicat în presă în timp util“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS