10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul japonez: Forţele armate pot participa la operaţiuni militare în străinătate cu scopul de a ajuta aliaţii

Guvernul japonez: Forţele armate pot participa la operaţiuni militare în străinătate cu scopul de a ajuta aliaţii

Guvernul japonez a adoptat, ieri, decizia istorică de a revizui spiritul Constituţiei pacifiste, în pofida opoziţiei populaţiei. potrivit Mediafax. În acest fel, a autorizat forţele armate nipone să participe la operaţiuni militare în străinătate cu scopul de a ajuta aliaţii, o premieră de la adoptarea în 1947 a acestei Constituţii.
Premierul naţionalist şi conservator Shinzo Abe a anunţat marţi seara această decizie, într-o conferinţă de presă. „Indiferent de circumstanţe, voi proteja viaţa şi existenţa paşnică a japonezilor”. El a mai spus că filozofia acestei noi doctrine a fost creată de către un panel de experţi mandataţi de premier şi, în secret, de cele două partide din coaliţia aflată la puter, şi anume Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Abe şi Noul Komeito.
Tot marţi, Japonia a marcat marţi 60 de ani de la crearea „Forţelor de Autoapărare” (SDF), numele oficial al armatei nipone.

Concret, militarii japonezi vor putea ajuta forţe ale altei ţări aliate în cazul unui atac, chiar dacă Japonia nu este atacată în mod direct.
Decizia Cabinetului urmează să devină lege, o formalitate în contextul în care PLD şi mica formaţiune cu care este aliat deţin controlul în ambele Camere ale Parlamentului.

Potrivit ultimelor sondaje, peste jumătate din populaţie este ferm ataşată Cartei pacifiste şi se declară împotriva participării militarilor niponi la vreo acţiune militară externă.
Peste 10.000 de persoane au manifestat luni seara în faţa biroului premierului, strigând „Nu războiului!” sau „Opriţi fasciştii”. Unii manifestanţi agitau portrete ale lui Shinzo Abe cu o mustaţă ca a lui Adolf Hitler.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS