22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdoptarea euro, obiectiv ambițios, dar încă fezabil

Adoptarea euro, obiectiv ambițios, dar încă fezabil

Adoptarea monedei unice europene, un obiectiv extrem de ambițios, dar încă fezabil, și intrarea în Uniunea Bancară Europeană reprezintă principalele obiective ale viitorului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul audierilor pentru un nou mandat de guvernator din Comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților.
„Eu nu cred în decenii (pentru adoptarea euro- n.r.), nici nu mă ajută vârsta. Eu sunt forțat să fiu optimist“, a răspuns Mugur Isărescu, întrebat fiind de câte decenii ar avea nevoie România să adopte moneda unică europeană.
Totuși, guvernatorul BNR admite faptul că 2019 este un termen extrem de ambițios, dar încă fezabil, pentru aderarea la zona euro.
„Noi am salutat faptul că am constatat un consens politic la nivelul cel mai înalt în ceea ce privește adoptarea euro în termenul de 2019. Opinia de până acum a BNR și a echipei tehnice este că acesta este un obiectiv extrem de ambițios, dar încă fezabil. Drumul este lung și anevoios. Cu alte cuvinte, această țintă acum ar trebui acoperită cu un parcurs de obiective intermediare, cu lucruri mult mai concrete și BNR a lucrat și lucrează în această direcție“, a explicat Mugur Isărescu.

Moneda, obiectivul întregii țări

El a spus că, deși pare că obiectivul adoptării euro este în principal monetar, nu este așa. „Moneda este nu numai o chestiune pur monetară, este o chestiune economică, financiară, culturală, o chestiune care afectează întreaga țară, este obiectivul întregii țări. Opinia noastră este că, dacă se lucrează coerent, acest obiectiv trebuie să fie unul de țară, folosit drept catalizator și ancoră, să ne ambiționeze să facem lucrurile la timp, să nu le lăsăm pe ultima sută de metri“, a subliniat guvernatorul BNR.
El a amintit faptul că în cadrul băncii centrale funcționează, din 2010, un comitet de trecere la euro, care s-a ocupat în principal de obiectivele tehnice, dar nu numai.
„În continuare vom depune eforturi ca membri ai guvernului să participe la aceste lucrări pentru a reuși să definim un parcurs“, a adăugat Isărescu.
Oficialul BNR a mai spus că România este prima țară dintre cele care nu sunt membre ale zonei euro care și-a fixat un termen, 2019, în timp ce Bulgaria, Ungaria, Cehia și Polonia au rămas la un obiectiv general, de genul „când condițiile vor permite, când competitivitatea o va permite, deci mai multă prudență“. Asta după ce, în anii 2006-2007, România era „cea mai întârziată“, cu termenul de aderare la zona euro în 2014, în timp ce vecinii noștri erau mult mai ambițioși.
Mugur Isărescu a primit, ieri, aviz favorabil pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale a României din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senat, iar Florin Georgescu a primit avizul pentru postul de prim-viceguvernator. Ambii au fost votați în unanimitate. Consiliul de Administrație al BNR este alcătuit din nouă membri numiți de Parlamentul României, pe o perioadă de cinci ani. Președintele Consiliului de Administrație este guvernatorul Băncii Naționale a României. Mandatul actualului CA al BNR expiră pe 10 octombrie 2014.
Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS