22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministrator acuzat că a „tocat“ banii asociaţiei

Administrator acuzat că a „tocat“ banii asociaţiei

Proprietarii din Asociația nr. 97 Râului acuză fostul administrator că a dispus de banii asociației după bunul său plac. Neregulile au fost date în vileag în urma unei expertize contabile.

Reprezentanții Asociației nr. 97 Râului au solicitat, la începutul acestui an, o expertiză contabilă, în urma căreia proprietarii celor 47 de apartamente au aflat cu stupoare că administratorul angajat de ei gestiona banii după bunul său plac. Miza mare erau cei 3.000 de dolari pe care asociația îi încasa lunar din chiria unei antene de telefonie mobilă. Actualul președinte susține că, în urma expertizei, a ieșit la iveală faptul că fosta conducere a asociației și, mai ales administratorul Ancuța Bălășoiu au contractat o serie de lucrări fără să întrebe toți proprietarii. Lucrări de proastă calitate, la prețuri umflate, spun locatarii. Toate neregulile au fost depistate odată cu schimbarea președintelui și comitetului asociației în luna aprilie 2014. „Pe 26 aprilie am fost ales președinte. Am solicitat de la început să angajăm o expertiză extrajudiciară, prin care să vedem ce se întâmplă cu banii. Observasem că este ceva în neregulă. Noi pe bloc avem o antenă și banii încasați din chirie nu mai sunt. Banii care au intrat în contul asociației și la care doar administratorul avea acces nu se regăsesc în lucrările care s-au făcut în blocul nostru. Lucrările nu sunt însoțite de documente justificative. Pe lângă aceste diferențe, expertiza arată că există o lipsă în Registrul de casă de 1.400 de lei, iar pe luna martie și aprilie apare o chitanță pentru cenzorat în valoare de 1.200 de lei. Suma a fost livrată fiicei sale, pe care a angajat-o cenzor la asociație. A făcut acest lucru un an și jumătate, fără ca firma să facă activitatea de cenzorat. Neregulile depistate sunt multe. Vom înainta acest raport la poliție și vom urma calea legală“, a precizat președintele Asociației de proprietari nr. 97 Râului.
Văzând concluziile expertizei contabile, proprietarii se întreabă unde s-au dus banii pe care ei îi plăteau pentru energia electrică pe casa scării, pentru că ei erau taxați lunar, dar asociația nu avea nici măcar contract cu furnizorul de energie electrică, iar banii nu ajungeau la acesta. „Ne-a spus președintele că banii pe care noi îi plăteam pentru curentul pe casa scării nu se duceau la firma respectivă. Am plătit degeaba timp de patru ani. Nu era un contract. S-a făcut acum unul și suntem obligați să plătim din urmă 8.000 de lei. Când am întrebat-o pe administratoare, ne-a spus că a avut ea pile la CEZ“, afirmă un proprietar din Asociația nr. 97 Râului.

În registru una,
pe factură alta

Fiecare lucrare era făcută de mântuială, spun proprietarii. În contract era trecută o valoare, iar la facturare se trecea altă sumă, mai mare. „Mai avem probleme și cu acoperișul. S-a făcut o izolație. S-a ocupat fostul administrator, nu știm de costuri, nu s-a ținut o licitație. A luat bani de pe urma antenei, s-au făcut lucrări de proastă calitate, în loc să se pună două straturi de carton au pus unul. Cei de la ultimul etaj sunt afectați, ne plouă în casă. Mai avem garanție încă doi ani, dar firma nu este de găsit. Am înțeles din expertiza făcută că reparațiile efectuate la acoperiș în anul 2008 au costat 9.459 de lei, dar nu există nici un document justificativ. Cu subsolul la fel, lucrările la subsol sunt trecute în contract la valoarea de 3.500 de lei, dar firma facturează 4.000 de lei“, spune  Mihai Dincă, proprietar.
Expertiza contabilă a scos la iveală faptul că fostul administrator își făcuse un obicei din a trece în registrul de casă o sumă, iar plățile reale le făcea cu o sumă diferită. În plus, se făceau plăți, dar acestea nu erau însoțite de acte justificative. De exemplu, în luna mai 2012 se achită servicii calculator în sumă de 45 de lei, iar în registrul de casă este trecut, la rubrica plăți, 50 de lei. Și în luna septembrie 2012 s-au achitat 576 de lei reprezentând servicii de cenzorat fără document justificativ atașat la registrul de casă.
În februarie 2012, s-a montat interfon la bloc, costurile au fost trecute în contract la valoarea de 3.200 de lei, dar s-au facturat 3.520 de lei.

Nereguli, nereguli

Proprietarii se plâng și de alte nereguli ale administratorului, care, după cum spun ei, când era întrebat despre asociație, îi lua la rost sau îi amenința că va chema poliția.
„Facturile erau încărcate, noi nu vedeam aici listele de plată afișate, dacă o întrebam de program sau ceva, ne răspundea că ce ne privește pe noi, că ea cheamă poliția. Am văzut în raportul expertului că în perioada 01.04.2010 – 28.12.2014 a fost repartizată în lista de cheltuieli în plus suma de 7.478 de lei. În aceeași perioadă nu au fost repartizate penalizări în valoare de 5.861 de lei. Mai este ceva, a fost un apartament la parter, proprietarul a fost dat în judecată pentru restanțe, a fost executat și a fost cumpărată camera de o persoană din Asociația nr. 155 Craiovița Nouă, unde este dânsa administratoare. Și avem mari semne de întrebare asupra proprietarului. Apartamentul a fost cumpărat de un an și jumătate, dar noul proprietar nu vine. Iar la datorii apare tot fostul proprietar. Noi credem că este cineva pe mână cu ea sau chiar ea. Mie mi-a pus sechestru asigurător, deși în bloc sunt persoane cu datorii mult mai mari la întreținere. Așa făcea dacă nu erai de partea ei“, se plânge Tudora Marin, proprietar.

Administratoarea vrea informare oficială

Întrebată despre toate aceste acuzații care i se aduc, fosta administratoare, Ancuța Bălășoiu, spune: „Mai întâi să mă informeze. Eu le-am cerut să-mi arate rezultatul expertizei. Ei nici nu au știut să caute în acte. Mai întâi să justifice. Mie nu mi-au arătat nimic oficial. Nu așa, să ne… ceva în capul omului. Că după aia o să le cer și eu despăgubiri“, este părerea fostei administratoare, Ancuța Bălășoiu.
Bălășoiu nu mai este administratoare la Asociația nr. 97 Râului, fiind dată afară după ce nu a trecut verificarea impusă de Primăria Craiova. Actualul președinte al asociației de proprietari susține că aceasta nu a predat toate documentele asociației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS