21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuroparlamentarii la raport

Europarlamentarii la raport

Pe parcursul celor cinci ani ai legislaturii 2009-2014 a Parlamentului European, s-a înregistrat o tendinţă crescătoare a activităţii europarlamentarilor români. Aceasta este una dintre concluziile celei mai recente cercetări “Europarlamentarii la Raport: cum ne reprezintă în Europa?”, realizată de IEDP Qvorum. Ajuns la volumul al patrulea, raportul conţine analize privind activitatea delegaţiei naţionale a României în Parlamentul European,  precum şi informaţii  detaliate  privind activitatea individuală a fiecăruia  dintre cei 33 de europarlamentari  români  pe perioada celor 5 ani de mandat.

Reprezentanţii noştri, exemplul extremelor

Dacă în primele 6 luni ale mandatului (iulie – decembrie 2009) România s-a aflat pe ultima poziţie la capitolul prezenţă la vot (locul 27 din 27 de state membre în acel moment), în clasamentul întocmit pe întreagul mandat România a urcat până pe poziţia a 19-a.

Interesant este faptul că, din punct de vedere al prezenţei, România a dat atât cele mai bune exemple, cât şi cele mai puţin bune în întreaga Uniune. Astfel, din cei 766 de eurodeputaţi din toate ţările membre ale UE, pe primele două locuri la capitolul prezenţă la vot se situează doi români, Iosif Matula şi Cristian Preda. Pe de altă parte, în perioada cât a fost europarlamentar, George Becali s-a aflat pe ultimul loc la prezenţa în întreg Parlamentul European.

Dacă la începutul mandatului delegaţia noastră stătea bine doar la activităţi secundare, precum întrebările parlamentare, semnarea moţiunilor de rezoluţie şi discursurile în plen, de dată mai recentă s-a observat o creştere şi în ceea ce priveşte activităţile de substanţă, prin intermediul cărora se
poate exercita o influenţă efectivă asupra procesului legislativ european: redactarea de rapoarte (locul 7 din 28), de avize (locul 8), amendarea rapoartelor (locul 4).

Din păcate, europarlamentarii români nu au deţinut însă pe parcursul mandatului 2009-2014 poziţii la vârf în cadrul unor organisme cheie ale PE: niciun român nu a ocupat o funcţie de preşedinte de comisie parlamentară şi, cu excepţia circumstanţială a lui Lászlo Tőkés, niciun alt român nu a deţinut o funcţie în biroul PE. Totusi, europarlamentari români au deţinut poziţii de vicepresedinţi ai principalelor 3 grupuri politice din PE, vicepresedinţi de comisii şi coordonatori politici.

Fruntaşi la capitolul rapoarte redactate

Conform raportului, reprezentanţii români din grupul PPE (PD-L+UDMR+PMP+PNTCD) ocupă prima pozitie la capitolul rapoarte redactate (urmaţi de europarlamentarii PNL).

Scorul ridicat al delegaţiei României din PPE (PD-L+UDMR+PMP+PNTCD) se datorează în special numărului mare de rapoarte redactate de către Monica Macovei (PD-L) în cadrul procedurii de descărcare de gestiune a diferitelor agenţii ale Uniunii. PNL se situează pe prima poziţie în ceea ce priveşte redactarea avizelor (urmat de PSD+PC). Pe de altă parte, membrii delegaţiei PSD+PC se află pe primul loc la capitolul rapoarte amendate, unde pe poziţia a doua se situează reprezentanţii din grupul PPE (PD-L+UDMR+PMP+PNTCD).

Şi din punct de vedere al prezenţei la vot, delegaţia PD-L a fost până în prezent cea mai participativa la voturile din plen, urmată de delegaţiile PSD+PC, UDMR şi PNL. De remarcat că activitatea eurodeputaţilor PRM este aproape inexistentă: aceştia nu au redactat nici un raport şi se află de departe pe ultimul loc la prezenţa la vot.

În urma analizei Qvorum, europarlamentari cu o influenţă certă în Parlamentul European în mandatul 2009-2014 sunt: Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE pe durata întregului mandat şi raportor principal pe 4 rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie, urmat de Adina Vălean: vicepreşedinte al grupului ALDE pe durata întregului mandat şi raportor principal pe 2 rapoarte legiferate prin procedura de co-decizie. Pe următoarele locuri se situează Adriana Ticău, vicepreşedintele Comisiei de Transport şi Turism;  Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului S&D începând din anul 2012 şi vicepreşedinte al Comisiei de Dezvoltare Internaţională a PE; Theodor Stolojan, vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare a PE, Iuliu Winkler, Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei UE-Moldova a PE; Renate Weber, coordonator politic al grupului ALDE în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a  PE.

Studiul realizat de IEDP Qvorum îmbină analiza calitativă cu datele cantitative, bazându-se pe cercetarea documentelor oficiale ale Parlamentului European şi pe informaţiile furnizate de portalul european de monitorizare a activităţii europarlamentarilor www.votewatch.eu. Materialul complet poate fi descarcat de la http://www.qvorum.ro/publication/. Graficele folosite în studiu sunt, de asemenea, puse la dispoziţia publicului şi într-un document
separat (descarcabil de la aceeaşi adresă, http://www.qvorum.ro/publication/).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS