22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMediere, cenzorat şi consultanţă juridică pentru 50 de bani

Mediere, cenzorat şi consultanţă juridică pentru 50 de bani

http://www.youtube.com/watch?v=pcODVhVj8YE

Asociaţiile de proprietari din Craiova au la îndemână o metodă mult mai ieftină ca să beneficieze de mediere, asistenţă juridică, de cenzorat şi sprijin în obţinerea personalităţii juridice. Simpla afiliere la Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (UAP) Craiova 2013 le asigură această consultanţă contra unei sume infime de 50 de bani/apartament.
Economia este considerabilă faţă de onorariul pe care trebuie să-l plătească unui avocat, angajarea unui cenzor şi apelarea la un birou de mediere. Despre modul în care asigură UAP, atât consultanţă şi reprezentare juridică, cât şi consultanţă contabilă asociaţiilor de proprietari din Craiova, am discutat cu Ion Pătrulescu, preşedintele UAP, şi Iulia Rizan, cenzor, în cadrul emisiunii „Viaţa la Bloc“, de la alege tv, care poate fi urmărită integral pe www.gds.ro.
UAP este cea mai vocală organizare a asociaţiilor de proprietari din Craiova, a plecat de la şase asociaţii şi a ajuns la 74. „În Craiova, există şi alte organizaţii ale asociaţiilor de proprietari. Chiar şi noi ne-am desprins dintr-o astfel de asociere. Iniţial, au fost şase asociaţii, acum sunt 74. Reprezentanţii asociaţiilor vin către noi pentru că le asigurăm consultanţă juridică şi reprezentare în instanţă. Mai nou, le asigurăm mediere şi totodată şi cenzorat pentru costuri foarte mici. Mergem în conflicte cu restanţierii, cu furnizorii, aşa zisele litigii cu profesionişti, conflicte de muncă între asociaţie şi angajaţi. Purtăm discuţii şi le explicăm proprietarilor dacă anumite măsuri luate la nivelul asociaţiei sunt legale.
Intrăm în instanţă şi reprezentăm asociaţiile şi în acele cazuri de delapidare. Sunt multe astfel de cazuri – Asociaţia 1A Craioviţa, IJK, Piaţa Unirii, 3 Sărari, 10-1 Mai“, a precizat Ion Pătrulescu în cadrul emisiunii „Viaţa la Bloc“.

Cenzorul descoperă neregulile

Pe lângă consultanţă juridică, UAP asigură şi cenzoratul asociaţiilor afiliate.
„Rolul nostru în activitatea financiar-contabilă a unei asociaţii este important. Când verificăm documentele trebuie să urmărim modul în care sunt repartizate cheltuielile de către administrator, să fie repartizate conform legislaţiei în vigoare, dacă acestea sunt aprobate de Comitetul executiv. Verificăm chitanţele de la prima până la ultima, facturile de la furnizori. Există posibilitatea să taie chitanţă pe 200 de lei, dar să treacă în registru 100 de lei, total incorect. Sunt cazuri în care administratorii fac o serie de greşeli, unele fără voie, altele intenţionat. La final, încheiem un proces-verbal, un raport pe care îl înaintăm Comitetului şi le indicăm anumite măsuri pentru îndreptarea acestor situaţii. Trebuie să se evite aceste lipsuri. Au fost şi cazuri în care s-au constatat delapidări. A venit şi primăria în control şi s-a ajuns la dosar penal. De exemplu, la Asociaţia Cămin avioane nu se repartizau conform legii penalităţile. Unii primeau penalităţi mai mici, alţii erau încărcaţi. Erau repartizate preferenţial. Nu a existat un comitet funcţional, nu au avut un cenzor. S-a depistat acest lucru când au intrat în Uniune. În cele din urmă, administratorul a rămas fără atestat. Ultimul control a fost la o asociaţie din Lăpuş, unde penalităţile au fost trecute împreună cu factura de la Salubritate, aşa au fost repartizate. Am avertizat Comitetul şi aceste greşeli se reglementează până în luna următoare. Acolo unde nu se vrea să se îndrepte aceste erori sesizăm Compartimentul din primărie“, a explicat cenzorul Iulia Rizan.

În interesul asociaţiilor

Nu puţine sunt beneficiile obţinute pentru asociaţiile de proprietari de către UAP, spune reprezentantul acesteia. „Ştim că la acest moment medierea este obligatorie, noi le oferim asociaţiilor prima întâlnire a medierii, informarea, gratuit. Colaborăm cu mediatori care ne fac şi bonusuri. De exemplu, am ajuns la un mediator cu 14 posibile dosare de mediere şi pentru două avem gratuitate.
Mergem la mediere fie cu asociaţia şi restanţierul, fie cu asociaţia şi furnizorii de utilităţi. De exemplu, într-o întâlnire de mediere cu SC Termo am obţinut două luni de graţie, să nu plătim, ulterior am stabilit o rată lunară pe care să o onorăm până la sfârşitul anului 2014. Dacă ajungeam în instanţă, asociaţia plătea taxa de timbru, plus comisionul de 18-22% dacă ajungeam la executor“, a adăugat Ion Pătrulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS