15.3 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul delegat pentru Ape şi Păduri: "Vom reduce drastic tăierile ilegale de masă lemnoasă din România"

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri: „Vom reduce drastic tăierile ilegale de masă lemnoasă din România”

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Agerpres că autorităţile intenţionează să reducă drastic tăierile ilegale de masă lemnoasă din România, iar principalele „arme” sunt noul Cod Silvic şi proiectul de hotărâre de guvern privind introducerea sistemului informatic SUMAL de supraveghere a traseului lemnului, din pădure până la destinaţia finală.

Ministrul a precizat că noul Cod Silvic va ajunge în curând pe masă Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, iar proiectul de HG speră să fie treacut prin Guvern imediat după sărbătorile de Paşti. Întrebată de agenţia de presă citată cât timp crede că va trece până când hotărârea de guvern va fi pusă efectiv în practică, în toate judeţele, Doina Pană a răspuns:

„Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern va fi după circa trei luni de zile, pentru că vrem să pilotăm sistemul, să ne asigurăm că nu are nimic care ar trebui să fie îmbunătăţit, să fie perfect funcţional în momentul în care îi dăm drumul. Pentru că nu vreau să risc situaţia în care stau camioanele trase pe marginea drumului pentru că s-a blocat sistemul sau nu funcţionează. În consecinţă, o luna de zile vor fi pilotate trei judeţe – vor fi în principal judeţele unde avem mai multe tăieri ilegale, după care încă o luna se mai adaugă trei judeţe şi încă o luna de zile alte trei judeţe. Deci, după ce vom monitoriza nouă judeţe, e clar că tot ce ar putea fi mică problema tehnică în sistem va fi eliminată.”

Ministrul a explicat că până atunci şi Imprimeria Română va avea timp să tipărească avizele, „pentru că vor avea un alt format şi o altă securizare decât au acum. O altă modificare: numărul de avize nu se da aleatoriu, ci, pur şi simplu, ai contractat volumul acela de masă lemnoasă, asta presupune atâta transport şi acesta este numărul de avize în care trebuie să te încadrezi. Deci cam din toate părţile vom strânge şurubul”.

„În timpul acesta de 90 de zile, vom face instruiri oamenilor noştri, agenţilor economici, tuturor. De exemplu, s-a pus problema ce se întâmplă când eşti în pădure şi nu eşti online. E rezolvată şi această problema: acel soft instalat pe telefon îi va permite şi offline să încerce să acceseze, iar în momentul în care, mergând pe drum, intră în zona cu semnal, automat, că pe principiul SMS, se duce spre sistem şi îi este generat codul. Dacă cineva îl controlează până la momentul în care are general codul, de pe telefonul lui rezultă exact ora, minutul şi secundă când a încercat să acceseze şi nu a avut semnal”, a declarat Doina Pană.

Potrivit ministrului, proiectul se bazează pe un sistem informatic complex existent deja, implementat în 2008, prin Banca Mondială. „În momentul în care îl utilizezi poţi să îţi genereze imediat situaţii legat de cantitatea de masă lemnoasă tăiată pe an, pe zone, pe sectoare, pe tipuri de arbori şi care permite şi această trasabilitate a lemnului, pentru că este o cerinţă a Uniunii Europene şi de aceea a fost instalat şi la noi acest sistem.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS