20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimari olteni, în „vizorul“ DNA

Primari olteni, în „vizorul“ DNA

\n

Procurorii anticorupţie anchetează 18 primari şi viceprimari din Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, însă numai în cazul a doi dintre ei au fost făcute publice acuzaţiile aduse.

Un număr de 18 primari şi viceprimari olteni au numele trecute pe coperţile unor dosare aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Biroul Teritorial Craiova, printre ei numărându-se Mircea Guţă, edilul din Calafat, dar şi fostul primar din Turceni, Gorj, Ion Iordache.
Procurorii DNA au precizat pentru Gazeta de Sud că, „în evidența penală a Serviciului Teritorial Craiova se află înregistrate 18 dosare penale, în care sunt suspiciuni cu privire la săvârşirea de fapte care ar putea reprezenta infracţiuni aflate în competenţa de soluţionare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de către persoane având calitatea de primari și viceprimari din județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți“. În trei dintre aceste dosare, cele cu numerele 214/P/2010, 48/P/2011 și 71/P/2011, procurorii au dispus începerea urmăriri penale faţă de edili. În dosarul 48/P/2011, Mircea Guţă, primarul din municipiul Calafat, este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi luare de mită. Dosarul 71/P/2011 îl vizează pe Ion Iordache, fost primar al oraşului Turceni, Gorj, care este acuzat de complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată. În ceea ce priveşte dosarul 214/P/2010, procurorii anticorupţie au comunicat că este începută urmărirea penală, însă „nu se pot da informaţii, întrucât acestea ar periclita buna desfăşurare a anchetei penale“.
Se pare că în acest dosar este cercetat Costel Tulitu, fostul primar al oraşului Bechet, care a fost acuzat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă. Mai exact, ANI a comunicat în februarie 2012 că a obţinut indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice de către Tulitu. ANI a reţinut că Tulitu a semnat cinci contracte cu două societăţi comerciale în cadrul cărora Cătălin Ştefan Tulitu, fiul primarului, deţinea calitatea de asociat. Tot în februarie 2012, ANI a precizat că a dispus sesizarea organelor judiciare cu privire la posibila săvârşire de către Costel Tulitu a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii DNA au mai precizat că şi în celelalte 15 dosare penale s-a început urmărirea penală, însă cu privire la suspiciunea săvârşirii unor fapte de natură penală şi nu faţă de persoane.

Achiziţii dubioase la Calafat

Procurorii DNA au dispus pe 11 februarie 2014 începerea urmăririi penale faţă de primarul oraşului Calafat, Mircea Guţă, pentru abuz în serviciu şi luare de mită, fiind făcute cercetări „cu privire la achiziţionarea mai multor bunuri fără respectarea prevederilor legale, având drept consecinţă prejudicierea bugetului CL Calafat“. Ancheta procurorilor anticorupţie vizează o serie de achiziţii făcute de Primăria Calafat în perioada 2008-2011 de la firmele deţinute de Constantin Coman, bulibaşa din Drăgăneşti-Olt, Robert Rădulescu şi Marinel Rădulescu.
Mai multe facturi intrate în posesia GdS arată că, în octombrie 2010, Agmeb Materiale SRL din Drăgăneşti – Olt (societate administrată de Constantin Coman) a emis către Primăria Calafat trei facturi în valoare totală de 214.000 de lei (48.000 de euro), pentru achiziţia mai multor materiale, cu preţuri suspecte. Spre exemplu, primăria ar fi achiziţionat 500 kg de clor B pentru dezinfectat la preţul de 75 lei/kg, fără TVA, dar şi 250 kg de praf clor pentru dezinfecţie la preţul de 73 lei/kg, exclusiv TVA. De asemenea, s-au mai emis facturi pentru 200 kg sârmă din alamă (180 lei/kg) şi 250 de metri liniari pentru incendiu (85 lei/m), preţurile fiind fără TVA. Unele dintre cele mai interesante achiziţii se referă la europubelele pentru gunoi, care au fost facturate pe bucăţi. De exemplu, containerele zincate (zece bucăţi) au fost facturate la preţul de 2.200 lei/bucată, iar capacele, la 2.222 de lei. În fine, roţile (40 de bucăţi) au ajuns şi ele să coste peste 480 lei/bucata, iar balamalele au ajuns la preţul de 500 lei/bucata. Rezumând, un container de gunoi complet, care are în componenţă containerul din zinc, capacul, patru roţi şi două balamale ajunge la 7.340 de lei (1.630 de euro).
SC Bricomat SRL (radiată la sfârşitul anului 2013) este altă societate din Drăgăneşti-Olt care a emis facturi destul de interesante către Primăria Calafat. În perioada 8 – 16 decembrie 2008, Bricomat a emis către Primăria Calafat trei facturi în valoare totală de aproape 40.000 de euro, prin care se cerea decontarea mai multor produse. Printre acestea se numără pelerine de ploaie (48 de bucăţi) la preţul de 300 lei/bucata, extinctoare PSI (35 de bucăţi) la preţul de 833 lei/bucata sau scaune din plastic (140 de bucăţi) la preţul de 90 lei/bucata. Aceeaşi societate a emis către primărie altă factură, în 2011, în valoare de 70.000 de lei (15.000 de euro), pentru achiziţia de plexiglas şi cloramină (250 kg), la preţul de 93 lei/kg.

Fostul primar din Turceni, acuzat de complicitate la şantaj

Dosarul deschis pe numele fostului edil din Turceni pentru complicitate la infracţiunea de şantaj vizează, potrivit gorj-domino.com, o afacere cu terenuri începută în anul 2009. În acel an, Primăria Turceni urma să elibereze mai multor persoane adeverinţe de proprietate asupra unor terenuri în suprafaţă de 0,5 ha, conform Legii nr. 44/1994, privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război. O parte dintre aceste terenuri erau amplasate în zona unde compania Lafarge urma să construiască o fabrică de rigips. Fostul edil ar fi aranjat cumpărarea terenurilor de la proprietari la preţuri destul de mici, după care le-a vândut Lafarge la preţuri de până la cinci ori mai mari. În cazul proprietarilor care nu au vrut să-şi vândă pământurile, edilul ar fi apelat la oameni de încredere pentru a-i ameninţa şi şantaja.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS