22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: 13 angajaţi ai unui depozit de deşeuri nucleare au fost expuşi la radiaţii

SUA: 13 angajaţi ai unui depozit de deşeuri nucleare au fost expuşi la radiaţii

Treisprezece angajaţi de la o instalaţie de stocare de deşeuri nucleare din New Mexico, în sud-vestul Statelor Unite, au fost expuşi unor radiaţii, informează Mediafax.ro. Angajaţii au fost testaţi pozitiv cu americiu-241, un izotop prezent în deşeuri radioactive conţinând în principal plutoniu, depozitate la Waste Isolation Pilot Plant (WIPP), primul dispozitiv de acest tip în Statele Unite. „Este prematur să speculăm cu privire la consecinţele asupra sănătăţii ale acestor rezultate preliminare sau pe tema unui eventual tratament necesar”, a subliniat un reprezentant WIPP, citat într-un comunicat.

Radiaţiile au fost detectate în atmosferă, pe 14 februarie, la o instalaţie de stocare pentru deşeuri nucleare situată în apropiere de Carlsbad, în New Mexico. Nici un angajat nu se afla, la data respectivă, în subteran şi „nici o contaminare nu a fost constatată la material, personal sau clădiri”, a dat asigurări WIPP.

Instalaţia de stocare, ale cărei săli sunt săpate într-o formaţiune geologică stabilă de sare, la o adâncime de 655 de metri adâncime, a fost închisă, de atunci, iar în prezent este inactivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS