10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControverse privind raportul de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu

Controverse privind raportul de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu

Conducerea firmei Tetraedru Medical Consultig a prezentat ieri raportul de control realizat de Ministerul Sănătăţii luna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Spre deosebire de Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, care a prezentat săptămâna trecută acelaşi raport, reprezentanţii Tetraedru au venit cu o versiune îmbunătăţită a verificărilor făcute de Corpul de Control la laboratorul unităţii medicale şi la alte compartimente. Documentul a fost prezentat de fosta şefă a Spitalului Judeţean, doctoriţa Nicoleta Manu, actual director de strategii în cadrul firmei, alături de care a fost prezent noul director al spitalului, Marius Sponoche. Doctoriţa Manu a precizat că va lectura raportul de 12 pagini în versiunea primită de la Ministerul Sănătăţii, după care a citit doar patru pagini de sinteză şi comentarii ale concluziilor din raport. Versiunea pe scurt a documentului original a prezentat într-o lumină favorabilă activitatea firmei Tetraedru şi a ocolit în bună măsură aspectele negative scoase în evidenţă de Ministerul Sănătăţii.  

A dispărut managementul defectuos

Unul dintre cele mai importante aspecte prezentate din raport săptămâna trecută de către administratorul Spitalului Judeţean Gorj, respectiv Ion Călinoiu, şeful CJ Gorj, s-a referit la managementul defectuos. Sintagma respectivă a fost ocolită de doctoriţa Manu, care a încercat o interpretare proprie a concluziilor specialiştilor din Ministerul Sănătăţii. De asemenea, Ion Călinoiu a anunţat săptămâna trecută că situaţia analizelor HIV falsificate nu s-a confirmat în raport, iar doctoriţa Manu a susţinut ieri contrariul: „În ceea ce privește concluzia generală a controlului efectuat, care se referă la o comunicare defectuoasă între compartimentele de management ale unității spitalicești, menționăm că acest fapt a fost semnalat în repetate rânduri de Tetraedru. Firma a venit cu măsuri imediate pe termen scurt și mediu de remediere a acestora“, a declarat ieri Nicoleta Manu, care a înlocuit formula „management defectuos“ cu sintagma „comunicare defectuoasă“.

Sponoche vorbeşte
de colaborarea
cu Ion Călinoiu

În ceea ce îl priveşte pe directorul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, Marius Sponoche, acesta a precizat, când a fost întrebat de un aviz conform care era necesar la licitaţia pentru dozatoarele de cafea, că aprobarea respectivă nu era obligatorie. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care au efectuat controlul s-ar fi încurcat în acte şi ar fi interpretat greşit legislaţia. Deşi Ion Călinoiu a anunţat că aşteaptă ca firma Tetraedru să semneze actul de reziliere a contractului de management pentru Spitalul Judeţean, Marius Sponoche susţine că se bazează pe sprijinul şefului CJ pentru obţinerea de fonduri: „Am discutat cu domnul Călinoiu să facă lobby la Ministerul Sănătăţii, să obţinem fonduri mai mari, şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Poate ne ajută şi CJ cu bani şi acum, şi la rectificare. Acum trebuie să realizăm un plan de conformare pentru a lua măsuri după cele prezentate în raport. Voi avea o discuţie la consiliul judeţean şi în ceea ce priveşte schimbarea managerului de la laborator. Noi am trimis o copie a raportului de control la consiliul judeţean. Nu ştim ce raport au primit dânşii de la Colegiul Medicilor. Noi l-am primit de la minister, semnat. Cel de care a făcut rost Colegiul Medicilor nu avea decât o semnătură“, a declarat Sponoche.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS