12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Estoniei îşi va prezenta demisia pe 4 martie

Premierul Estoniei îşi va prezenta demisia pe 4 martie

Premierul Estoniei, Andrus Ansip, în vârstă de 57 de ani, a anunţat ieri că îşi va prezenta demisia la data de 4 martie, informează Mediafax.ro. Potrivit analiştilor politici, demisia lui Ansip ar putea fi motivată de o scădere a popularităţii şi de dorinţa de a deveni comisar european. „Am spus în urmă cu doi ani că acest Guvern va fi ultimul pe care îl voi conduce”, a declarat Ansip, într-un discurs pronunţat cu ocazia Zilei Independenţei a Estoniei, care este marcată pe 24 februarie. „Decizia pe care am luat-o în urmă cu doi ani se bazează pe convingerea mea că în viaţă există timp rezonabil pentru toate, că totul are un început şi un sfârşit (…). Această decizie nu a fost luată sub presiunea nimănui”, a adăugat el.

După prezentarea demisiei de către Ansip, pe 4 martie, preşedintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves va avea la dispoziţie 14 zile pentru a desemna un candidat la postul de premier. Partidul Reformei, care împreună cu partidul Pro Patria Respublica Union formează coaliţia, a anunţat vineri că actualul vicepreşedinte al Comisiei europene însărcinate cu transporturile, Sim Kallas, va fi propus pentru postul de premier, dacă Ansip va demisiona. Kallas, şef al Guvernului eston în perioada 2002-2003, a declarat că este pregătit să devină din nou premier.

Andrus Ansip a devenit premier pentru prima dată în urma unei remanieri ministeriale în 2005, la un an de la intrarea Estoniei în Uniunea Europeană. El a fost reales în 2007, o premieră pentru acest stat baltic cu 1,3 milioane de locuitori, de la independenţa de Moscova, în 1991. În timpul Guvernului lui Ansip, fost comunist, Estonia a cunoscut o perioadă de creştere puternică, după care a intrat într-o criză economică gravă, din care totuşi a reuşit să iasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS