14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO a cumpărat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei

CEO a cumpărat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a cumpărat, la sfârşitul săptămânii trecute, o parte din certificatele de emisii CO2 necesare pentru a putea produce energia programată pentru acest an şi a putea polua. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a investit deocamdată 71 de milioane de lei pentru a achiziţiona certificatele de poluare, iar până la jumătatea lunii martie urmează să fie cumpărate şi restul de certificate necesare. Valoarea totală a sumei alocate în acest an pentru achiziţia de certificate de CO2 este de 166 de milioane de lei. „Am achiziţionat până acum certificate de 71 de milioane de lei. Suma totală este de 166 de milioane de lei, iar până pe 15 martie vom achiziţiona toată cantitatea pentru că avem banii în conturi“, a precizat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia. Reprezentanţii CEO şi-au propus ca în următorii ani să reducă numărul de certificate de CO2 prin folosirea de biomasă la arderea lignitului pentru producerea de energie electrică. În acest sens, 11 hectare au fost plantate cu iarba elefantului, care va fi folosită drept combustibil în amestec cu lignit. Totodată, Complexul Energetic şi-a propus să finanţeze şi realizarea unui parc fotovoltaic, pentru a primi certificate verzi.

Investiţii în noi cariere

În ceea ce priveşte politica de investiţii în deschiderea de noi fronturi de lucru, Complexul Energetic Oltenia ar urma să investească 550 de milioane de euro pentru deschiderea a două noi cariere de lignit. Finanţarea va fi realizată din reruse proprii, iar producţia de cărbune va creşte cu 50%. Investiţiile vor fi realizate la Cariera Jilţ, respectiv la Roşia (cea mai mare din Oltenia). Cele mai multe fonduri vor fi orientate către deschiderea de fronturi de lucru la Jilţ, respectiv 1,9 miliarde de lei, pe parcursul a 15 ani. În acest sens, a fost elaborat de către Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, un proiect de hotărâre de guvern, care prevede o producţie de 8,5 milioane de tone de lignit pe an numai la Cariera Jilţ. Aici lucrează peste 1.000 de mineri. Pentru deschiderea de perimetre noi la Cariera Roşia este necesară suma de peste 600 de milioane de lei, investiţia urmând să se deruleze pe parcursul a şase ani, perioadă în care vor fi asigurate 1.420 de locuri de muncă. Intenţia de a produce cât mai mult cărbune are legătură şi cu investiţia chineză într-un grup energetic nou la Rovinari. Investitorul chinez a cerut să îi fie asigurate câteva tone de lignit anual. Complexul Energetic Oltenia are în structura termocentralelor de la Rovinari, Turceni şi Craiova 13 grupuri energetice, cu o capacitate instalată de 3.900 MW. CEO este printre ultimele companii deţinute de stat, care controlează 77% din societate prin Departamentul pentru Energie, din Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea are 21,5% din acţiuni.

Explicaţii în legătură cu achiziţia de consumabile pentru alcooltest

Anunţul recent al achiziţiei de consumabile (muştiucuri) pentru alcooltest a generat controverse în rândul salariaţilor Complexului Energetic Oltenia. Reprezentanţii CEO au transmis ieri un comunicat de presă în care afirmă că se impune, potrivit legislaţiei şi a contractului colectiv de muncă, testarea salariaţilor din anumite sectoare care au legătură cu circulaţia trenurilor sau a vehiculelor feroviare, şi nu numai: „Angajatorul verifică abaterile disciplinare ale salariaţilor: prezentarea la serviciu în stare de ebrietate, precum şi consumarea băuturilor alcoolice în timpul serviciului. Verificarea salariaţilor cu privire la consumul de alcool duce în mod cert la: creşterea gradului de siguranţă la locul de muncă, prevenirea accidentelor de muncă, reducerea riscurilor şi daunelor materiale datorate consumului de alcool, instituirea unui regim de disciplină la locul de muncă, îmbunătăţirea relaţiilor de muncă, creşterea productivităţii muncii. Aceste verificări se efectuează, în mod sistematic, pentru personalul din activitatea minieră, activitatea energetică, dar şi pentru personalul ce deserveşte Căile Ferate Uzinale, conform normelor de siguranţă a circulaţiei în transportul pe căile ferate“, se precizează în comunicatul de presă. CEO a anunţat că doreşte să cumpere prin licitaţie peste 2.200 de muştiucuri de unică folosinţă pentru alcoolteste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS