22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiniştrii de externe francez, german şi polonez discută la Kiev un plan de ieşire din criză

Miniştrii de externe francez, german şi polonez discută la Kiev un plan de ieşire din criză

Miniştrii afacerilor Externe din Germania, Franţa şi Polonia, prezenţi la Kiev, au discutat cu şeful statului ucrainean „proiecte de foaie de parcurs” care ar putea contribui la ieşirea pe cale paşnică din criză, informează Agerpres.ro. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, şi ministrul de Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, au discutat aceste proiecte cu preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, în cursul unei întrevederi care a durat patru ore. După întâlnirea cu preşedintele Ianukovici, cei trei miniştri au început convorbiri cu liderii Opoziţiei ucrainene.

Cei trei oficiali, care urma să participe în această după-amiază la Bruxelles la o reuniune de urgenţă privind Ucraina împreună cu omologii lor din Uniunea Europeană au decis să rămână la Kiev până mâine, pentru a continua convorbirile.

Unii experţi, citaţi de AFP, apreciază că intensificarea violenţelor la Kiev dă o lovitură puternică şanselor unui compromis politic în Ucraina, slăbind speranţele unei medieri internaţionale, care are puţine şanse de succes fără implicarea Rusiei, relatează Mediafax.ro. Cu un bilanţ de aproape 70 de morţi în trei zile în capitala ucraineană, criza – care a izbucnit după ce preşedintele Viktor Ianukovici s-a răzgândit, preferând o apropiere de Moscova semnării unui acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE) – pare că atins un punct din care nu mai există o cale de întoarcere. „Există un risc ca situaţia să scape de sub control şi să se transforme în război civil”, apreciază Ognian Minşcev, directorul Institutului pentru Studii Regionale şi Internaţionale de la Sofia. „Acest lucru va putea să fie evitat doar prin demisia lui Ianukovici şi alegeri prezidenţiale anticipate”, a explicat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS