12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaberele şcolare, organizate după reguli mai stricte

Taberele şcolare, organizate după reguli mai stricte

http://www.youtube.com/watch?v=Qo2aFpgfm-A

\n

Incidentele apărute în taberele şcolare în ultimii ani au determinat guvernul să instituie măsuri mult mai stricte în regulamentul privind organizarea acestora. Potrivit modificărilor aduse, în orice grup organizat trebuie să existe neapărat și o persoană care să știe să acorde primul ajutor. La rândul lor, copiii sunt obligaţi să prezinte profesorului organizator, înainte de plecarea în tabără sau în excursie, o adeverință care să certifice că nu au probleme de sănătate. Pe scurt, regulamentul înseamnă mai multă birocraţie, dar şi mai multă responsabilitate pentru profesorii care organizează tabere.

Ministerul Educaţiei a publicat vineri, 7 februarie, în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educaţiei naţionale privind aprobarea condiţiilor de organizare a taberelor, excursiilor, expediţiilor şi a altor activităţi de timp liber în sistemul de învăţământ preuniversitar. Vorbim despre Ordinul nr. 3.060 din 3 februarie 2014. Decizia ministerului de a introduce reguli mult mai stricte în regulamentul ce priveşte taberele şcolare a fost luată după ce, în ultimii trei ani, zeci de copii au murit sau au fost răniţi în taberele din ţară: o elevă care se întorcea dintr-o excursie de pe Valea Prahovei a murit după ce a căzut din tren, două eleve au murit înecate într-o tabără de la Eforie, un elev a sfârşit tot înecat într-o excursie la Băile Felix. Şi, din păcate, acestea sunt doar câteva cazuri.
Potrivit noilor reguli, în tabără trebuie să existe la fiecare zece elevi câte un un profesor care să îi supravegheze. De asemenea, elevilor le este interzis să aducă şi să consume în tabără sau în excursie ţigări, alcool şi droguri. Printre obligaţiile profesorilor organizatori de tabere este înscris şi faptul că aceştia sunt obligaţi să anunțe din timp părinții și elevii care sunt distanța și durata de mers de la punctul de plecare până la locul în care se află unitatea de cazare, în cazul în care transportul se face cu autocarul. Părinții trebuie să știe dacă locul este uşor accesibil sau dacă sunt probleme în ceea ce privește drumul de acces.
Am mers şi noi la câteva unităţi de învăţământ preuniversitar din Craiova să vedem dacă directorii au luat act de acest nou regulament.

Profesorii susţin noile reguli apărute în organizarea taberelor

Carmen Ştefănescu, directoare adjunctă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, a făcut următoarele precizări în legătură cu noile reguli care privesc organizarea taberelor: „Suntem favorizaţi de faptul că a apărut acest nou regulament pentru că noi, în şcoală, aveam stabilit deja în vacanţa intersemestrială o procedură pentru organizarea acestor activităţi, având în vedere responsabilităţile pe care le au profesorii care organizează tabere şi asta pentru că pe primul plan trebuie să se afle siguranţa elevilor. Aşadar, ordinul ministrului a venit să completeze această procedură pe care noi o aveam în lucru. Deşi pare un ordin destul de restrictiv, eu cred că profesorii care doresc să facă astfel de activităţi nu se vor descuraja şi vor continua să organizeze aceste ieşiri. Profesorul organizator va trebui să aducă avize de la transportator, de la firmele de turism şi de la locaţia unde vor sta elevii. Există chiar o prevedere care îi permite profesorului însoţitor să sesizeze protecţia consumatorului în cazul în care constată nereguli“.
De asemenea, Carmen Ştefănescu a mai menţionat: „La nivelul şcolii noastre nu s-au organizat tabere în sensul clasic al cuvântului, însă au existat diferite proiecte. Ultimul a fost organizat în toamnă şi a presupus deplasarea în diverse locuri din ţară şi din străinătate. Am avut un grup de elevi care pentru o săptămână a fost plecat în Grecia şi această activitate poate fi asimilată unei tabere. Noi nu am întâmpinat în aceste ieşiri evenimente care să fie de necontrolat. Însă este bine că acest regulament va responsabiliza mai mult profesorii. Probabil vor exista şi situaţii în care profesorii vor renunţa să mai organizeze astfel de activităţi“.
În ceea ce priveşte propagarea noilor reguli care îi vizează şi pe elevi, Carmen Ştefănescu a precizat faptul că elevii vor fi puşi la curent cu aceste noutăţi prin intermediul consiliului elevilor, prin şefii de clase, dar şi prin intermediul diriginţilor.

Nu mulţi profesori se mai încumetă să organizeze tabere

Noile reguli impuse de minister vor determina, probabil, multe cadre didactice să nu se mai încumete să plece cu copii în tabere. Delia Dafina, profesoară de limba germană la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, este de părere că noul regulament este destul de dur: „Mi se pare normal să fie nişte reguli stricte pe care să ţi le asumi atunci când pleci cu un grup de elevi şi este normal să existe şi o serie de documente şi de avize pe care trebuie să le prezinţi ca profesor înainte să pleci cu copiii. Asta înseamnă să răspunzi cu viaţa ta de viaţa copiilor“. Dacă mai are sau nu curaj să plece cu elevii în tabără, profesoara spune că de dragul copiilor, profesorii au făcut mereu sacrificii: „De dragul copiilor, probabil că o să mai organizăm tabere. Poate nu atât de des, însă interesul copiilor primează atunci când se impune o tabără, un schimb de experienţă. Eu sunt profesor de limba germană şi, automat, mă interesează pentru elevi aceste schimburi. Odată cu aceste modificări, cred că ar trebui să ne remontăm şi să primeze interesul elevului şi nu efortul profesorului. Dar, cu siguranţă, nu mulţi profesori se vor încumeta să mai organizeze tabere“.
Consilierul educativ al Liceului Teoretic „Henri Coandă“ nu a apucat să studieze foarte bine noile reguli cu privire la desfășurarea taberelor școlare: „Am vizualizat şi eu astăzi regulamentul. Consider că acest regulament nu face altceva decât să respecte interesul superior al elevului. Până acum, eu am organizat doar excursii. Din fericire, nu am întâmpinat niciodată probleme“. Despre modul în care elevii vor fi puşi în temă în legătură cu schimbările survenite în regulamentul de organizare a taberelor, consilierul educativ a spus că aceştia vor fi informaţi atunci când se va decide organizarea unei astfel de tabere.

Majoritatea elevilor nu au auzit de noile reguli, însă le susţin

De cealaltă parte, elevii care sunt beneficiarii taberelor susţin şi ei noile măsuri. Deşi distracţia este cea care face legea în orice tabără, incidentele tot mai numeroase petrecute în ultimii ani îi sperie şi pe elevi. Aceştia spun că era nevoie de nişte reguli mai stricte şi e bine că au şi apărut. Patricia Pârvu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, a mers până acum în tabere şi nu a avut parte de neplăceri. Eleva spune că înainte de a pleca în tabără, dirigintele organizează o şedinţă cu părinţii în care îi înştiinţează pe aceştia de toate activităţile ce vor fi desfăşurate în tabere. Fata mărturiseşte că nu au plecat niciodată cu un asistent medical sau cu ghid după ei, dar în locul în care ajungeau aveau o astfel de persoană la care să apeleze. Colega ei, Tana Ivan, spune că a auzit de la profesori de noile reguli şi i se pare foarte bine că au fost introduse aceste măsuri. Fata a mers în excursii şi mărturiseşte că niciodată nu au fost însoţiţi de asistent medical sau ghid, însă au mers cu ei părinţi care erau medici. Cât despre adeverinţa medicală pe care elevul trebuie să o prezinte, Tana nu o consideră necesară. Alexandru Podăriţă, elev la Liceul Teoretic „Henri Coandă“, nu a auzit de noile reguli. Acesta a mers până acum în excursii organizate de şcoală şi spune că la 30-40 de elevi au mers doi sau trei profesori şi directorul şcolii. El consideră că au fost suficienţi profesori supraveghetori, însă salută noile reguli şi spune că sunt foarte bune. Elev al aceluiaşi liceu, Iulian Cristian este de părere că noile reguli erau necesare.

Numărul tinerilor care merg în tabere a scăzut

Interesul pentru taberele şcolare a scăzut în ultimii 18 ani, astfel că, dacă în 1990, gradul de ocupare a taberelor şcolare era de 73,2 la sută, acesta ajunsese la doar 19,2 la sută în 2007, după cum arată date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS