5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria a aprobat protestul minerilor

Primăria a aprobat protestul minerilor

Peste 200 de mineri şi energeticieni vor picheta începând de astăzi, pe parcursul a şase zile lucrătoare, sediul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Protestul va avea loc între orele 16.30 – 18.00 şi este organizat de sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie. Primăria Târgu Jiu a aprobat cererea depusă de Federaţia Naţională Mine Energie, locul desfăşurării protestului fiind Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, în faţa sediului Diviziei Miniere. Aprobarea a fost dată pentru prezenţa la pichetare a 200 de sindicalişti. În zonă se vor afla astăzi, conform procedurilor legale, şi echipaje ale jandarmilor gorjeni care îi vor supraveghea pe manifestanţi.

Vor începerea negocierilor cu administraţia

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie solicită în principal respectarea contractului colectiv de muncă semnat între administraţie şi sindicate, la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliştii susţin că managerii CEO au încălcat deja contractul colectiv de muncă prin neacordarea primei de vacanţă minerilor şi energeticienilor care au efectuat zile de concediu de odihnă de la începutul anului şi până acum. Liderii Federaţiei sunt nemulţumiţi că administraţia amână demararea negocierilor pentru drepturile salariale pe acest an şi a pachetelor de performanţă care conţin alte beneficii pentru mineri şi energeticieni, în funcţie de profitul şi realizările companiei producătoare de lignit şi electricitate. Negocierile ar fi trebuit să fie începute de luna trecută. De asemenea, o nemulţumire vizează şi faptul că sindicatele nu mai sunt invitate ca observatori la şedinţele de Directorat sau la Consiliul de Supraveghere, atunci când se discută probleme legate de drepturile salariaţilor.
„De ce nu se începe negocierea contractului colectiv de muncă? Este prima dată când o companie de o asemenea anvergură nu spune ce are de gând pe anul 2014. De această companie depind zeci de mii de salariaţi“, a declarat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Administraţia a aprobat deja restructurarea TESA

În timp ce sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie încearcă să îi convingă prin pichetări pe managerii CEO să înceapă negocierile, Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că aşteaptă înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), care se doreşte majoritar.
De altfel, chiar astăzi este programat la Judecătoria Motru un nou termen din procesul în care se încearcă înfiinţarea noii organizaţii sindicale majoritare la nivel de complex. Aceasta este condusă interimar de Ion Ruşeţ. Dacă se va reuşi înfiinţarea SMEO şi noul sindicat va demonstra cu acte că are majoritatea salariaţilor din CEO, atunci SMEO va negocia singur cu administraţia drepturile tuturor angajaţilor. Administraţia a aprobat recent noua organigramă care vizează restructurarea a 800 de posturi TESA. Măsura a primit avizul Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Cu sau fără consultarea sindicatelor, sute de jurişti, economişti sau ingineri va trebui să activeze în producţie. Rămâne de văzut în ce fel vor fi modificate contractele individuale de muncă ale salariaţilor, întrucât este nevoie ca şi cei vizaţi să semneze mutarea pe alt post.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS