22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞoferii începători ar putea fi obligaţi să circule doar însoţiţi pe timp de noapte

Şoferii începători ar putea fi obligaţi să circule doar însoţiţi pe timp de noapte

Şoferii începători posesori ai permiselor de categoria B1 şi B ar putea fi obligaţi să fie însoţiţi, la deplasarea pe timp de noapte, de un adult, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin cinci ani, informează jurnalul.ro. Acest amendament făcut de senatorul Nicolae Moga la proiectul de modificare a Codului rutier propus de Guvern a fost adoptat astăzi de către senatorii din comisiile juridică, pentru apărare şi pentru administraţie publică.

Potrivit amendamentului adoptat, şoferii posesori ai categoriilor B1 şi B care au o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere au obligaţia să nu conducă vehicule din categoria B sau BE cu o putere a motorului mari mare de 110 Kw şi „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu au posedat anterior A1), B1, B şi BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei”. Amendamentul mai prevede obligaţia pentru această categorie de şoferi de a nu conduce „vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu au posedat anterior A1), B1, B, BE pe autostrăzi, pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri”, şi să fie însoţiţi de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin cinci ani, în deplasarea pe timp de noapte pentru vehiculele din categoria B sau BE.

La depunerea acestor amendamente, senatorul Nicolae Moga a motivat că legislaţia românească trebuie să ţină cont de practica europeană şi de faptul că, anual, în România, aproximativ 27% din accidentele grave de circulaţie sunt produse de conducătorii auto cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. „Varianta optimă pentru conducătorii auto începători de a dobândi experienţă în condiţii minime de risc este instituirea unor restricţii de deplasare”, a arătat iniţiatorul propunerii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS