23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de elevi din Gorj, suspecţi de TBC

Sute de elevi din Gorj, suspecţi de TBC

Sute de elevi din localitatea gorjeană Bumbeşti-Jiu sunt suspecţi de TBC. Copiii au făcut ore până în luna decembrie a anului trecut cu un profesor care era bolnav de tuberculoză şi care acum se află internat la Sanatoriul TBC de la Dobriţa. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a făcut dezinsecţia la trei şcoli din localitate şi la Liceul din Bumbeşti-Jiu. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei, elevii vor fi aduşi, începând de astăzi, în grupuri, la control, la Dispensarul TBC Târgu Jiu. Profesorul lor de muzică, deşi bolnav, le-a predat acestora până în decembrie, când s-a internat la sanatoriu. Acesta preda la trei şcoli generale din Petrila, Curtişoara şi Bumbeşti-Jiu, precum şi la Liceul din Bumbeşti-Jiu. Părinţii copiilor s-au declarat revoltaţi şi nu şi-au ascuns nemulţumirea faţă de modul în care s-a ajuns în această situaţie, mai ales că profesorii sunt obligaţi ca în fiecare an să îşi depună la dosar buletinele cu analizele medicale efectuate. Acestea sunt obligatorii, însă nu este nimeni sigur sută la sută că profesorii au toate analizele efectuate sau doar aduc documentele ştampilate.

DSP doreşte să nu se creeze panică  

Direcţia de Sănătate Publică Gorj anunţă doar existenţa unui singur caz de îmbolnăvire cu tuberculoză, fără să precizeze dacă este vorba de un adult sau de un copil din cadrul şcolilor amintite. Reprezentanţii Direcţiei sunt de părere că au fost luate toate măsurile pentru ca să nu existe probleme. În acelaşi timp, s-a început efectuarea de analize pentru elevii care au intrat în contact cu profesorul de muzică. „Este vorba de un singur caz. Nu este o întreagă şcoală bolnavă. Nu este o situaţie alarmantă. Nu avem noi voie să spunem dacă este adult sau copil. Elevii vor fi aduşi la cabinetul TBC pentru a fi testaţi şi după aceea pentru a se lua măsurile care se impun. Este un lucru foarte bun că sunt aduşi la testare. TBC-ul este o boală tratabilă. Putem să luăm această boală din autobuz, dacă cineva strănută lângă noi“, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Profesorii au fost testaţi şi ei

Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că au fost testate inclusiv cadrele didactice care au împărţit aceeaşi cancelarie cu profesorul. „E un profesor care activează la Bumbeşti-Jiu, predă muzică şi în decembrie s-a internat la Dobriţa. DSP monitorizează elevii care au intrat în contact cu profesorul. Nu au fost înregistrate alte cazuri. Peste 90% dintre profesorii din şcolile respective au fost duşi la dispensar şi testaţi. A fost făcută dezinsecţia peste tot. Se pune problema dacă în septembrie profesorul a dus la dosarul medical analizele medicale TBC. O să merg la Bumbeşti-Jiu să verific acest aspect. Am mai avut controale pe această temă şi nu am depistat nereguli“, a declarat Ion Işfan, inspectorul şcolar general din Gorj. „Cei de la DSP au venit și au verificat, dar nu au găsit pe nimeni cu probleme. Profesorii şi personalul au fost verificaţi. Elevilor li s-a făcut vaccinul și dacă s-a înroșit în jurul lui, elevii au fost chemați la o altă testare la Dispensarul TBC Târgu Jiu. Sunt foarte mulți elevi, dar nu sunt suspecți, așa este metodologia. De la noi sunt 115, la Tetila sunt 35, iar la liceu sunt 81 de elevi care vor fi retestați. Astăzi (ieri – n.r.) mergem cu două microbuze, în fiecare zi ducem copii cu microbuzul la dispensar pentru a fi verificați. Domnul profesor este internat la Sanatoriul Dobrița, are TBC“, a spus directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Bumbeşti-Jiu, profesorul Valentin Munteanu.

Nu au descoperit nici un caz până acum

Până în prezent, au fost testate 60% dintre persoanele care au intrat în contact cu dascălul care acum e internat la Sanatoriul TBC de la Dobriţa. Potrivit medicilor din cadrul Dispensarului Târgu Jiu, unde sunt verificaţi elevii, nu a fost depistat nici un caz de TBC în rândul copiilor din clasele unde a predat profesorul. „În prezent, nu avem nici un caz de îmbolnăvire. S-au testat 60% din persoanele care au intrat în contact cu profesorul şi nu s-a raportat nici un caz. Aşa este procedura, în cazul în care avem un pacient cu TBC se testează familia, cei de la locul de muncă. Se face o testare tuberculinică, iar în urma acesteia vedem dacă microbul a fost răspândit. Cazul de TBC a fost izolat şi a început tratamentul, deci nu mai există riscuri“, a declarat Maria Popescu, medic la Dispensarul TBC al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS