17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia: Romi din România judecaţi pentru instalarea ilegală a unei tabere la Wroclaw

Polonia: Romi din România judecaţi pentru instalarea ilegală a unei tabere la Wroclaw

Oraşul Wroclaw din sud-vestul Poloniei a intentat un proces împotriva unor familii de romi din România pentru a elibera un teren viran municipal, informează Agerpres.ro. Deliberările au fost reluate la data de 10 ianuarie 2014, dar încă trebuie ca acuzaţii să se poată apăra înainte de pronunţarea unui verdict. Acesta este un caz unic în Polonia, informează cotidianul Gazeta Wyborcza. La sfârşitul lunii noiembrie 2013, oraşul Wroclaw a intentat procesul împotriva familiilor de romi instalate pe terenul municipal. Mai multe familii – în total 46 de persoane originare din România şi stabilite în Polonia de mai mulţi ani- sunt ameninţate să fie evacuate din construcţiile lor improvizate, situate pe o parcelă ce aparţine oraşului.

Sub presiunea unor asociaţii, printre care Amnesty International, oraşul a promis la început că îi va muta pe romi, dar mai târziu a retractat această promisiune. Cotidianul menţionat scrie că autorităţile propun instalarea bărbaţilor şi femeilor separat: bărbaţii în barăci din tablă ridicate pe un vechi cimitir, iar femeile şi copiii într-un adăpost condus de religioşi. „O propunere inacceptabilă pentru romi, care acordă o mare importanţă legăturilor de familie”, notează Gazeta Wyborcza.

Mai mult decât atât, avocaţii romilor din Wroclaw au cerut instanţei să numească un translator de romani, pentru ca persoanele pe care le reprezintă să poată urmări deliberările în limba lor, dar având în vedere că ei sunt cetăţeni români, instanţa le-a impus un traducător de română. Potrivit Gazeta Wyborcza, aceasta este o limbă pe care mulţi romi din Wroclaw o înţeleg prost, întrucât nu au trăit niciodată în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS