7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii părăsesc Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu

Medicii părăsesc Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu

Tot mai mulţi medici din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au ales în ultimele luni să plece să lucreze la alte unităţi medicale. Liderul sindical Valentin Popa, președintele sindicatului Sanitas şi al CNSLR Frăţia Gorj, a declarat că, în ultimele șase luni, 14 medici au plecat din Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, astfel că unele secții și cabinete medicale din policlinică riscă să nu își mai desfășoare activitatea. Potrivit lui Valentin Popa, doi dintre medici au ales să se transfere la unităţi medicale din mediul privat, patru şi-au anunţat ieşirea la pensie şi, cel mai probabil, vor activa şi ei la clinici private. Opt doctori au intrat în concedii fără plată pentru a lucra pe posturi mai bine remunerate la spitale din afara ţării.

S-a închis un cabinet, urmează altele

Liderul de sindicat Valentin Popa a mai spus că, din cauza plecării medicilor, anumite cabinete nu vor mai putea să funcţioneze, iar spitalul va pierde banii care erau decontaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj. „Ce se întâmplă acum e vina managementului din ultimii ani în ceea ce priveşte partea de personal, fie că e vorba de management privat sau de stat. Niciodată nu au plecat atâţia medici într-o perioadă atât de scurtă – 14 în şase luni. În ritmul acesta nu ştiu ce o să se întâmple cu spitalul. Nu avem decât o sută şi ceva de medici, or lipsa celor 14 care au plecat se simte foarte mult. Cabinetul de neuropsihiatrie infantilă s-a închis. Medicul a plecat în concediu fără plată. Am pierdut 28 de consultaţii zilnice, care erau decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. De la cabinetul ORL din policlinică, un medic va merge în sistemul privat. Pe specializarea diabet au plecat doi medici. Și uite așa, policlinica este în pericol. La Secția oftalmologie, avem un medic închis (doctoriţa Dana Vodislav- n.r.), iar altul vrea să plece. Și este cel care operează! Aceste probleme trebuie rezolvate. Policlinica este acum 30% închisă“, a declarat sindicalistul Valentin Popa. Actualul management al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu este asigurat de firma Tetraedru, care are contract pe trei ani. Pe 17 ianuarie se împlineşte un an de la semnarea contractului, iar consiliul judeţean se pregăteşte să evalueze modul în care a fost condusă unitatea.

Vor să externalizeze laboratorul

Unul dintre proiectele anunţate de actuala conducere a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu este externalizarea laboratorului de analize medicale, pentru eficientizarea activităţii.
Sindicatele din sănătate se opun ideii de externalizare a laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Valentin Popa, lider CNSLR Frăția, consideră că, dacă laboratorul va fi externalizat, va fi vina Consiliului Județean Gorj, dacă își va da acordul. Directoarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a declarat că nu s-au făcut demersuri în vederea externalizării laboratorului, ci a bucătăriei: „Nu am făcut nici un demers în acest sens, pentru externalizarea laboratorului. Nu înţeleg de unde toată înverşunarea asta. Se doreşte denigrarea mea. Bucătăria cred că va fi externalizată în viitorul apropiat. Cred că în câteva luni, pentru că sunt proceduri ce trebuie respectate. Ştiu că sunt instituţii care au externalizat şi vor să revină la activitate cu proprii angajaţi, dar cred că ţine şi de felul în care faci caietul de sarcini, ce prevezi acolo şi pe urmă să ai grijă să fie îndeplinite condiţiile. Evident că sunt împotriva licitaţiilor cu dedicaţie“, a declarat Nicoleta Manu, managerul Spitalului din Târgu Jiu

Consiliul Judeţean va decide

Valentin Popa, liderul CNSLR Frăția din Gorj, a declarat că externalizarea laboratorului de analize medicale înseamnă o mulțime de bani pentru firma care va câștiga licitația, dar și pentru firma Tetraedru. Popa susține că analizele efectuate în spital, la laboratorul externalizat, vor fi plătite din banii, și așa puțini, ai unității medicale. „Pentru externalizarea laboratorului de analize medicale va fi nevoie de acceptul Consiliului Județean Gorj. Nu cred că domnul Călinoiu va accepta așa ceva vreodată. Dacă laboratorul se va externaliza, de vină vor fi cei care vor accepta asta. Din păcate, de când cu managementul privat, nu s-a schimbat nimic în bine. Prima țintă a firmei Tetraedru, pe unde a mai fost la conducere, a fost laboratorul medical, acolo este vorba de mulți bani. Managerul trebuie să se implice în adevăratele probleme ale spitalului“, a declarat Valentin Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS