Românii nu văd economia cu ochi buni

Autori


Românii au o părere foarte proastă despre economia naţională, iar preocupările lor principale vizează situaţia economică şi creşterea preţurilor, potrivit Eurobarometrului publicat vineri.

74% din români consideră că vocea lor nu contează în UE. De altfel, majoritatea respondenţilor susţin că vocea lor nu are nici o importanţă, cu excepţia danezilor.

Pe de altă parte, 63% din români sunt foarte optimişti în legătură cu viitorul Europei, capitol la care sunt depăşiţi de danezi – 75%, irlandezi şi maltezi – 67%, polonezi şi estoni – 66%, letoni – 65% şi belgieni – 64%.

Cei mai pesimişti faţă de viitorul spaţiului comunitar sunt grecii, ciprioţii şi portughezii. Şomajul rămâne principala preocupare a europenilor la nivel naţional. 49% sunt îngrijoraţi de perspectiva şomajului, 33% de situaţia economică şi 20% de creşterea preţurilor. Pentru români, în schimb, principala grijă o reprezintă situaţia economică – 41%, urmată de creşterea preţurilor – 34% şi abia pe locul trei şomajul – 33%. La întrebarea care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă UE în prezent, 41% din români au indicat tot situaţia economică, iar 26%, şomajul.

În ceea ce priveşte situaţia economiei naţionale, 85% din români au o părere foarte proastă, aflându-se pe locul 11 din cele 28 de state. Topul este condus de greci, care au părere foarte proastă despre economie în proporţie de 98%, urmaţi de ciprioţi – 97%, portughezi, unguri şi spanioli – 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% având o părere foarte bună despre economia naţională, germanii – 82% şi danezii – 74%.

Referitor la evoluţia economiei naţionale şi europene în următoarele 12 luni, majoritatea respondenţilor consideră că situaţia va rămâne „la fel“. La acest capitol, românii sunt împărţiţi: 38% apreciază că situaţia economică nu se va schimba, iar 34% cred că se va înrăutăţi.

În 11 state membre, majoritatea populaţiei consideră că impactul crizei asupra pieţei muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimişti fiind danezii – 71%, olandezii – 60% şi irlandezii – 56%.

În 16 state, impresia generală este că „ce-i mai rău abia urmează“. 48% din români cred acest lucru, cei mai pesimişti fiind ciprioţii – 87%, grecii – 71%, portughezii – 67 şi francezii – 66%.


Întrebaţi dacă sunt în favoarea unei uniuni economice şi monetare cu o monedă unică, 58% din respondenţii din România s-au declarat de acord şi 29% împotrivă.

Locuitorii din Luxemburg – 79%, Slovenia şi Slovacia – 78% sunt cei mai mari susţinători ai unei uniuni economice şi monetare, în timp ce britanicii, suedezii şi cehii sunt împotrivă.

La întrebarea „dacă se simt cetăţeni ai UE“, 56% din români au răspuns negativ, iar 41% au spus da. Cetăţenii din Luxemburg se simt cetăţeni ai UE în proporţie de 85%, cei din Malta în proporţie de 74%, urmaţi de finlandezi şi germani – 73%. În schimb, doar 42% din britanici şi greci se simt europeni.

57% din români susţin că nu îşi cunosc drepturile de cetăţeni europeni, iar 40% spun că sunt informaţi în legătură cu aceste drepturi. Cei mai informaţi sunt finlandezii – 64%, iar cei mai neinformaţi sunt francezii – 29%.

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 şi 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE şi din cele cinci ţări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia).

MediafaxComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 decembrie 2013

Actualitate

» Studenţii UCB învaţă la alte universităţi, prin programul Erasmus
» Doi sindicalişti şi-au câştigat posturile în instanţă
» Familii evacuate din gospodăriile inundate la Turceni
» Jandarmii montani au început patrulările în staţiune
» 20 de burse „Rotary“ pentru elevii cu rezultate deosebite
» Telescaunul de la Rânca va fi preluat de un investitor privat
» Românii nu văd economia cu ochi buni
» Pacienţii de la Spitalul Poiana Mare au fost la colindat
» DSP nu a găsit infecţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova
» Sute de tineri doljeni, consiliaţi pentru a-şi găsi un loc de muncă
» Animalele sălbatice, interzise în circurile din Belgia
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» 2013, anul succeselor spaţiale pentru Asia
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Local

» Ninel Potârcă, încarcerat pentru dare de mită
» Loviţi crunt de soartă: mama cancer, fiul porfirie – o boală rară
» Simpozion dedicat celor 24 de ani de la Revoluţie
» Scriitorii craioveni, premiaţi doar cu diplome
» Personalitatea săptămânii
» Angela Gheorghiu, album de colinde
» Obiceiuri din negura vremilor

Gorj

» Libertate pentru lotul „Fluerătoru“

Sport

» Fotbal – CSM Piteşti a câştigat Cupa “Moş Crăciun”
» Baschet (m) – Jucătorii de la SCM-U Craiova au împărţit cadouri la cinema
» Supermeci de volei între Craiova şi Zalău
» Pandurii au comis-o cu Petrolul
» Costică Donose, la ceas aniversar
» Dzambic: Suporterii din Craiova au un loc special în inima mea
» Show complet în Polivalentă

Bani & Afaceri

» Exporturi şi importuri mai mari în Dolj, la opt luni
» 712.000 şomeri sunt în România

Sanatate

» Factori controlabili care influenţează metabolismul

Magazin

» Pitt şi Cruise ar putea juca din nou împreună, după 20 de ani
» Pippa Middleton s-a logodit
» Adele, de Revelion la Abramovici
» Horoscop
» Ţuica şi vinul fiert, leacuri tradiţionale de iarnă

Opinii

» Cadou de Crăciun pentru un politician corupt

Top