15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa fereastră le „creşte“ un bloc

La fereastră le „creşte“ un bloc

\n

În urmă cu două-trei săptămâni s-au trezit cu excavatoarele lângă bloc şi au înţeles că liniştea lor s-a spulberat. Este vorba de proprietarii din blocul nr. 11 situat pe strada Maria Tănase din Craiova, în a cărui vecinătate, la nici o jumătate de metru, se sapă pentru ridicarea unui imobil. Proprietarii spun că nimeni nu i-a întrebat, nu le-a cerut acordul pentru noua construcţie, care îi va lăsa şi fără lumină. „Ne-am trezit că au început să excaveze chiar lângă blocul nostru. Nu cred că este o jumătate de metru, mai ales pe partea unde locuiesc eu. Nu ne-a cerut nimeni acordul, nu ne-au spus nimic. Am văzut după pancarta de pe şantier că urmează să se ridice un bloc. În cazul acesta, eu nu mai am lumină în locuinţă. Nu mai vorbesc de intimitate. Ce vom face, ne vom uita unii la alţii în casă? Trebuie să stăm permanent cu aceste jaluzele lăsate. Eu ştiu că autorizarea executării construcţiilor se face cu respectarea înălţimii medii a clădirilor învecinate. Ştiu că beneficiarul este proprietarul firmei Win. Am vorbit cu el şi mi-a zis că are autorizaţie, dar se ridică problema cum se dau aceste autorizaţii. Vine cineva la faţa locului să vadă care este situaţia?“, se întreabă Dragoş Samfira, proprietar în blocul 11.
Ca el sunt afectaţi şi ceilalţi vecini, ale căror locuinţe au ferestrele înspre Casa Tineretului (Casa Ştiinţei şi Tehnicii), situată la intersecţia străzii Maria Tănase cu bulevardul Nicolae Titulescu. În fapt, chiar noua construcţie care urmează să se ridice se va afla pe un teren care aparţine Casei Tineretului şi care a fost concesionat pe 99 de ani unei persoane fizice, care, la rândul ei, a concesionat terenul lui Costi Şerbănescu. „Eu ştiu că acest teren a fost concesionat pe o perioadă de peste 90 de ani. Cel care a concesionat  iniţial terenul avea aceleaşi intenţii, să construiască un imobil, după care a renunţat. Şi a dat terenul mai departe. Dacă se asigură însorirea pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit, nu este nici o problemă“, a explicat Emilian Ştefârţă, arhitect.

Ne ia totul, lumina şi intimitatea
     
Nemulţumirea proprietarilor din blocul nr. 11 vine tocmai de la această lipsă de însorire cauzată de distanţa foarte mică dintre cele două imobile, cel existent şi cel care urmează să se ridice. „Ei spun că va fi o distanţă de nouă metri între blocuri, iar acum au făcut săpături la jumătate de metru de blocul nostru. Au început de vreo două săptămâni. Eu mai am un metru, la cei din capătul celălalt se îngustează şi este foarte rău. Celor de acolo le vine un zid în faţă de toată frumuseţea. Este foarte aproape. Dacă ne uităm la blocurile vechi, au şi ele o distanţă între ele. Nu mai avem lumină. Nu mai avem intimitate. Vom sta tot timpul cu jaluzelele trase, că nu poţi să te uiţi unul la altul în casă. Nu este normal. Avem exemplu blocul de peste stradă. Este o distanţă mai mare şi tot se vede, dar acesta, la o jumătate de metru?! Avem cinci ani de când stăm aici şi nu ne-am gândit că vom avea astfel de probleme“, a spus Tania Anghel, proprietară.
Fie că sunt la primul sau la ultimul nivel, proprietarii sunt la fel de revoltaţi. „Nu poţi să stai în zgomotul acesta. Nu ştiu cine i-a dat autorizaţie. Nu ştim dacă este o clădire cu patru sau cu şase etaje. Acolo, în spate, este un bazin de apă, trec cu basculantele peste el, cu excavatoarele. Nu ştim dacă vor respecta ce este pe panou, apare parcare în faţa blocului, dar acolo este trotuarul. Unde va fi această parcare?“, a afirmat Erika Văsuică, proprietară.
În ultimă instanţă, locatarii sunt hotărâţi să ceară explicaţii la Disciplina în Construcţii şi Inspecţia în Construcţii, fiind decişi să stopeze această lucrare.

„Am toate autorizaţiile“
 
Beneficiarul lucrării în derulare, Costi Şerbănescu, a explicat: „Am toate autorizaţiile. Aici se va ridica un imobil S+P+4. Şantierul durează între 9.12.2013 şi 8.12.2014. Dumnealor spun că s-au făcut săpăturile prea aproape, dar ne retragem cu construcţia undeva la nouă metri distanţă de blocul 11. Nu ştiu dacă ar fi reacţionat tot aşa dacă eu aveam aici primul construcţia. Vom avea şi noi ferestre pe partea cu vechiul bloc, dar uitaţi-vă la vechile blocuri, unul lângă altul. Nu s-a făcut nimic ilegal“.

Prevederi legale

„Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc“. Art. 2 din Ordinul nr. 536/1997.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS