15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepublica Moldova: Liderul Partidului Democrat vrea referendum pe tema deciziei CC privind limba oficială a ţării

Republica Moldova: Liderul Partidului Democrat vrea referendum pe tema deciziei CC privind limba oficială a ţării

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, doreşte organizarea unui referendum, în 2015, privind denumirea limbii oficiale a ţării, după decizia de ieri a Curţii Constituţionale (CC), contestată de numeroşi parlamentari, informează Mediafax.ro citând presa de la Chişinău. Referindu-se la hotărârea CC, Marian Lupu a afirmat că aceasta a stabilit că limba moldovenească şi limba română au aceeaşi valoare juridică. El susţine că cea mai indicată metodă de a rezolva această problemă este organizarea unui referendum şi a declarat că va discuta cu colegii din coaliţie pe această temă. Lupu a propus ca referendumul să aibă loc în 2015, întrucât 2014 este nu doar an electoral, ci şi un an cu o agendă europeană încărcată. În acelaşi timp, liderul PDM a reiterat că în opinia lui, limba oficială trebuie să rămână moldoveneasca, dar că fiecare cetăţean are dreptul să o numească aşa cum consideră.

Limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS