15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela, a murit

Fostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela, a murit

Nelson Mandela, de 95 de ani, eroul luptei împotriva apartheidului, a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunţat joi seara preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică, conform Mediafax.
„Fostul preşedinte Nelson Mandela ne-a părăsit (…), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi”, a declarat Zuma, în jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora României).
“Poporul nostru a pierdut un tată”, a adăugat el, anunţând că steagurile vor fi coborâte în bernă începând de vineri şi până la înmormântare, a cărei dată nu a fost precizată.
“Ne exprimăm profunda recunoştinţă pentru o viaţă în serviciul oamenilor acestei ţări”, a afirmat preşedintele sud-african.
“Acesta este un moment de durere profundă (…) Te vom iubi mereu, Madiba”, a spus Zuma.
Nelson Mandela, care a fost primul preşedinte de culoare al ţării (1994-1998), a fost spitalizat în perioada 8 iunie – 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.
Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, îşi privea moartea cu „optimism” încă din 1998, potrivit unei înregistrări video realizate de un amator şi dezvăuite de postul de televiziune american CBS.
„Mă apropii de sfârşit dar rămân optimist. Am un moral foarte bun deoarece mi-am trăit viaţa”, declară Nelson Mandela în această înregistrare video realizată în timpul unei vizite la un adolescent ce avea o tumoră la creier.
„Dacă nu eşti optimist şi moralul tău nu este ridicat, medicina nu va fi foarte eficientă”, a adăugat el, conform CBS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS