21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConfiscarea extinsă a averilor ilicite, în linie dreaptă în Parlamentul European

Confiscarea extinsă a averilor ilicite, în linie dreaptă în Parlamentul European

Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un consens privind confiscarea extinsă a averilor ilicite, textul rezultat în urma negocierilor fiind prezentat astăzi de Monica Macovei, raportor european pe acest proiect. Parlamentul va da votul final în februarie-martie 2014, după care directiva va deveni obligatorie şi pentru România.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a prezentat astazi, în Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) ultima forma a proiectului de Directiva Europeana (DE) privind confiscarea extinsa a averilor ilicite. Textul este rezultatul negocierilor în trialog între Comisia Europeana (initiator), Consiliul UE si PE. Macovei face parte din grupul Partidului Popular European (PPE),cel mai mare din PE (275 de membri) si a fost desemnata raportor european pe acest proiect.

Forma documentului prezentat astăzi va fi supusa votului liber pe 17 decembrie şi plenului PE pentru votul final cel mai probabil în februarie-martie 2014.Teoretic, aceasta ar putea fi forma finala a directivei, având în vedere ca textul a fost negociat de liderii celor sapte grupuri parlamentare din PE.Dupa intrarea în vigoare a acesteia, statele membre trebuie sa-si modifice legislatia interna pentru a putea permite confiscarea extinsa a averilor ilicite.În esenta, legea UE spune ca, daca procurorii au probat natura ilicita a unor venituri provenite din activitati infractionale, ei pot solicita verificarea extinsa a averii celui incriminat si confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi dovedită. De asemenea, confiscarea va putea fi extinsă asupra bunurilor transferate în proprietatea altcuiva prin diverse procedee (donaţie, vânzare – cumpărare, etc.).

În categoria faptelor incriminate de directiva europeana se încadreaza coruptia, crima organizata, pornografia infantila si infractiunile cibernetice. Adoptarea directivei europene prezentata de Monica Macovei va avea implicaţii majore în sistemul penal din România, pe care le vom detalia în perioada următoare.

Bogdan Groşereanu (Bruxelles)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS