12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlorin Rogneanu a trecut în nefiinţă

Florin Rogneanu a trecut în nefiinţă

http://www.youtube.com/watch?v=gPW2JRb8s68

Directorul Muzeului de Artă din Craiova, profesorul Florin Rogneanu, a decedat în seara zilei de luni, 25 noiembrie, în urma unui infarct. Avea 66 de ani, fiind născut pe 18 septembrie 1947, la Râmnicu Vâlcea.
Corpul neînsufleţit a fost depus ieri la Biserica „Postelnicu Fir“, iar astăzi, între orele 9.00 şi 11.30, se va afla în incinta Muzeului de Artă. Înmormântarea are loc astăzi, în jurul orei 12.00, la cimitirul Nisipuri-Dorobănţia din Craiova.
Era director al instituţiei din ianuarie 2004. Legăturile lui Florin Rogneanu cu muzeul datau din anii ‘50, mama sa, Lucreţia Rogneanu, şi artistul plastic Ilie Marineanu fiind primii angajaţi ai Muzeului de Artă, la înfiinţarea acestuia, în ianuarie 1954. Mama îl lua adesea cu ea, s-o ajute. Oficial, el a lucrat în muzeu din decembrie 1975 – ca muzeograf, iar din 1991 – ca şef de secţie (1991-2003). Florin Rogneanu urma să se pensioneze în ianuarie  2014. Din 2010, el a supravegheat lucrările de consolidare şi restaurare de la Palatul „Jean Mihail“, iar din această toamnă s-a ocupat de multiplele lucrări de tip muzeal. Cunoscut critic de artă, Florin Rogneanu era vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Dolj.
În 1995, el a participat la realizarea celei mai mari expoziţii Constantin Brâncuşi, organizată în perioada august-decembrie 1995, la Centrul „Georges Pompidou“ la Paris, şi ianuarie-aprilie 1996, la Muzeul de Artă din Philadelphia. Florin Rogneanu a însoţit atunci patru sculpturi de Brâncuşi din patrimoniul Muzeului de Artă de la Craiova: „Orgoliu“, „Cap de băiat“, „Sărutul“ şi „Coapsa“. Într-un interviu acordat Gazetei de Sud, Rogneanu a declarat: „Expoziţia s-a bucurat de un succes imens atât la Paris, cât şi la Philadelphia, o dovadă în acest sens fiind epuizarea albumelor tipărite în Franţa şi SUA în acest sens, încă din perioada expoziţiei Brâncuşi. Deşi expoziţia a cuprins aceleaşi lucrări, consilierul ştiinţific al acesteia fiind domnul Friedrich Teja Bach, ea a arătat cu totul diferit la Paris şi Philadelphia, după modul şi concepţia celor două comisare de expoziţie, doamna Margit Rowell, la Paris, şi Ann Tempkin, la Philadelphia. Această expoziţie a fost considerată de istoricii de artă ca fiind una dintre cele mai importante expoziţii de sculptură a secolului al XX-lea“.

Rogneanu, ultimul amplu interviu – la GDS TV, în octombrie 2013

Emisiunea „Interviuri pentru eternitate“ din 12 octombrie l-a avut ca invitat pe profesorul Florin Rogneanu. În timpul emisiunii de mai bine de o oră, s-a discutat despre lucrările de consolidare şi restaurare de la Palatul „Jean Mihail“ efectuate din toamna anului 2010 şi până în prezent, multiplele lucrări de tip muzeal din prezent, redeschiderea Muzeului de Artă în 2014, construcţia primului Centru Cultural Constantin Brâncuşi din România, „Oul lui Brâncuşi“, întâlnirile cu „pasărea măiastră“ Maria Tănase etc.

Cine era Florin Rogneanu

Studii:
1964 – Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Craiova
1972 – Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti
1978 – Atestat, „Bazele muzeologiei ştiinţifice“ – Bucureşti
1980 – Atestat, specializarea „Istoria artei româneşti – artă feudală“ – Bucureşti
1989 – Atestat, specializarea „Istoria artei  româneşti – Estetică“ – Bucureşti
2005 – Atestat, expert icoane sec. XVII-XVIII
Activitate:
1972 – 1975 – profesor de limba şi literatura română – Liceul Iancu Jianu, jud. Olt
1975 – profesor definitiv învăţământ preuniversitar
1975 – 1991 – muzeograf – Muzeul de Artă Craiova
1991 – 2003 – şef secţie – Muzeul de Artă Craiova
2004 – director – Muzeul de Artă  Craiova
2007 – membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Critică
Activitate  curatorială:
În perioada 1977-2009, peste 250 de expoziţii de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, caricatură, ex-libris, instalaţii, fotografie, saloane naţionale de artă plastică şi artă fotografică, organizate la Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Calafat, Muzeul Judeţean Olt, Muzeul de Artă Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Judeţean Gorj, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea.
Critic de artă:
Din 1977 până în prezent a publicat aproape 300 de articole, cronici de expoziţie, medalioane artistice în cotidiane şi peste 260 de comunicări ştiinţifice şi studii apărute în reviste de specialitate, reviste de cultură, cataloage şi albume de artă publicate în ţară şi străinătate.
Premii şi distincţii:
2000 – Diplomă de Excelenţă a Muzeului de Artă Calafat
2000 – Diplomă de Onoare a Municipiului Craiova (pentru activitate culturală şi publicistică)
2001 – Diplomă de Onoare – Şcoala de Artă „Cornetti“
2002 – Premiul „C.S. Nicolăescu-Plopşor“ (pentru muzeografie) al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional al Judeţului Dolj şi Revista Lamura
– Premiul Primăriei Municipiului Craiova (pentru muzeografie)
2004 – Diplomă de Excelenţă a Fundaţiei „Scrisul Românesc“
– Premiul „Corneliu Baba“, Revista Scrisul Românesc
2005 – Premiul „Ion Ţuculescu“, Editura „Scrisul Românesc“
– Diploma de Onoare, Revista Ramuri
2006 – Diploma de Onoare a Municipiului Craiova şi Consiliului Local
– Diploma de Excelenţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „C. Brâncuşi“
2007 – Premiul Revistei Scrisul Românesc pentru critică de artă
2008 – Premiul Revistei Scrisul Românesc pentru critică de artă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS