20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSă vină asistenţa socială!

Să vină asistenţa socială!

http://www.youtube.com/watch?v=81Ku_mB8qSI

O bătrână dintr-un bloc social din cartierul craiovean Potelu – Romaneşti este motiv de dispută între vecinii de palier. Femeia este bolnavă şi trăieşte de peste o lună în condiţii greu de imaginat. Trecută de 85 de ani şi fiind imobilizată la pat, bătrâna nu se mai poate îngriji, îşi face nevoile direct în pat sau pe podea. Cum nu mai are pe nimeni pe lume, vecinii i-au sărit în ajutor, au chemat ambulanţa, au chemat asistenţa socială. Numai că bătrâna nu s-a lăsat dusă din casa ei, iar situaţia acesteia s-a înrăutăţit.
Apartamentul bătrânei Nicoliţa Oprea este un focar de infecţie, plin de resturi fiziologice şi menajere, de urină şi de excremente de pisici (pentru că are în apartament două pisici). Mirosul greu răzbate din locuinţa neîngrijită, a cărei uşă stă deschisă la perete. De cum deschizi uşa blocului R19, mirosul ca de hazna te trăzneşte, iar vecinii grăbesc pasul când trec pe la etajul doi. Chiar dacă fereastra de pe casa scării stă larg deschisă, mirosul înţepător îi face să îşi ducă mâna la nas. Mai neplăcut este pentru vecinii de pe palier, bătrâna fiind ea însăşi un adevărat pericol.
„Miroase! Bătrâna este bolnavă, de o lună nu mai coboară din pat. Acolo îşi face nevoile sau direct pe jos. Când se mai ridica şi umbla prin apartament, a uitat apa deschisă şi a făcut inundaţie. Odată a uitat gazele deschise, puteam să sărim în aer. Acum mai vin eu să-i dau să mănânce, o mai îngrijesc, dar nu vrea să meargă la spital, la azil. Are pensie şi nu toţi care vin să o îngrijească sau îi fac cumpărături sunt cinstiţi“, a spus Paula Sfeclă, o vecină.
Cei mai mulţi vecini însă ridică din umeri şi strâmbă din nas. „Ar fi mai bine să o ducă la azil. Eu nu vreau să stau să-i suport mirosul ei. Uite ce este aici. Şi pisicile astea miaună toată noaptea, îşi fac nevoile pe casa scării. Tot damfu’ şi microbii vin la mine pe la conducte. Ea nu mai gândeşte, să o ducă la azil“, a spus vecina de la etajul întâi, Silvia Marciu.
Şi de aici s-a iscat o întreagă dispută între vecini: unii spun să rămână în apartament, dar asistenţa socială să trimită un asistent la domiciliu, alţii sunt de părere că ar fi bine să fie dusă la azil.
 
Îngrijire la domiciliu
 
Cel care încearcă să aplaneze conflictul locatarilor din blocul R19 Potelu este chiar preşedintele Asociaţiei de Proprietari, R20 Potelu, Ştefan Ion. „Eu merg la primărie să anunţ din nou să vină asistenţa socială. Bătrâna vrea îngrijire la domiciliu. Eu am mai chemat asistenţa socială, salvarea. Când au venit, bătrâna nu a vrut să fie ajutată de nimeni. Atunci se mai ţinea pe picioare. A refuzat să se ducă la azil, să meargă la spital. Doctorii au scos-o pe hol să-i facă o injecţie de calmare, că mirosea urât în apartament. Nici nu ştiu care este medicul ei de familie. Acum nu se mai poate. Uite în ce situaţie a ajuns! Tot blocul este în capul meu; că miroase, că a făcut inundaţie, că a lăsat gazele deschise. Au apărut gongi, şobolani în bloc, că şi aşa suntem în câmp. Dar atâta vreme cât femeia nu vrea, ce să fac? Ea nu-şi dă acordul, dar acum spune una, apoi spune alta. Nu mai este sănătoasă la cap. Acum spune că vrea femeie acasă. Să vedem ce zice primăria, că şi aşa au lăsat-o ca pe un câine. Am sunat iar acolo, în Lăpuş, la doamna Ioana, şi mi-au zis să duc o copie după buletin şi cupon de pensie. O lasă aici să moară ca un câine. Să vină Asistenţa Socială“, este părerea lui Ion Ştefan.

Asistenţa Socială, program de bugetar
 
La sediul din Lăpuş al Serviciului Stabilire Ajutor Social şi Protecţie Socială din Craiova, unde am mers să vedem dacă situaţiei bătrânei Nicoliţa Oprea este cunoscută, vineri, 22 noiembrie 2013, în jurul orei 15.00, uşile erau ferecate. Un agent de pază ne-a spus că este vineri, este program scurt şi să încercăm luni să luăm legătura cu Ioana Stoian, directoarea Serviciului. Da, este vineri şi bugetarii s-au grăbit să plece acasă cât mai repede. Prin urmare, singurele date pe care le-am putut afla neoficial ne-au fost date de un medic, implicat în acest program de asistenţă socială şi care în trecut a avut o perioadă de colaborare chiar cu serviciul Primăriei Craiova.
„Ştiu despre situaţia acestei bătrâne, dar, din păcate, ea nu-şi dă acordul să fie dusă într-o instituţie de specialitate. Asistenţa socială nu poate să treacă peste voinţa ei. Trebuie să fie văzută de un psihiatru, care să decidă dacă femeia este sau nu raţională. Nu ştiu dacă vecinii procedează corect. Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să sune la ambulanţă dacă starea de sănătate a bătrânei s-a înrăutăţit. Este un caz social care are nevoie de ajutor, dar este necesar ca bătrâna să-şi dea acordul, să accepte sprijinul instituţiilor care sunt în măsură să o ajute. Acum înţeleg că vrea asistenţă la domiciliu, dar un asistent o supraveghează două-trei ore pe zi, în restul timpului cum se va descurca?“, afirmă medicul.

Situaţiile în care se acordă asistenţa socială

Potrivit Legii nr. 17/2000, „Persoanele vârstnice au dreptul la asistenţă socială. (…) Asistenţa socială pentru persoanele vârstnice se realizează prin servicii şi prestaţii sociale (…). Beneficiază de prevederile prezentei legi persoana vârstnică (…) care se găseşte în una dintre următoarele situaţii: nu are familie sau nu se află în întreţinerea uneia sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare; nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii ori a stării fizice sau psihice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS