7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOra de lectură pentru prichindei şi copii mai măricei

Ora de lectură pentru prichindei şi copii mai măricei

http://www.youtube.com/watch?v=J9heV0rWSV8

Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova desfăşoară, în perioada 18-21 noiembrie, proiectul „Cărticica pentru prichindei şi copii mai măricei“, cu tema „Ora de lectură“. Preşcolari de la Grădiniţa „Dumbrava minunată“, „Elena Farago“ sau elevii ai Colegiului Naţional „Carol I“ şi ai Şcolii Gimnaziale „Nicolae Romanescu“ au trecut pragul Ludotecii, în primele zile ale manifestării pentru a descoperi universul cărţilor la ele acasă.
I-am întâlnit şi noi la „Ora de lectură“ pe „Buburuzele“ şi „Fluturaşii“ de la grupa mijlocie a Grădiniţei „Elena Farago“. Pe măsuţa din Ludotecă îi aşteptau „Alfabetul în poezii şi desene“, „Numărătoarea veselă“, „Primul meu abecedar“.
Cuminţi pe scăunelele de pitici, „Buburuzele“ păreau nerăbdătoare să audă poveşti. Unul dintre băieţei îi solicita doamnei educatoare: „Doamna, nu ne citeşti?“, în vreme ce ceilalţi se antrenau în jocul mânuţelor pe sus pentru a atrage atenţia dascălului şi a răspunde întrebărilor acestuia. Şi-au amintit că doi seamănă cu o lebădă şi că „Lebede sunt pe lac, în parc, în vreme ce în faţa cifrei trei, Rareş avea să exclame: „Eu nu ştiu cifra aia“. Eric recunoaşte însă victorios, „E patru“, iar colegul său de scaun îl completează „Şi eu îl ştiu pe patru“, pentru ca mai apoi, într-un glas, cifrele să se lege în versuri: „Trei frunze de trifoi/ Patru labe la pisoi/Uită-te, te rog, aici, /Dacă vrei să-l vezi pe cinci“ şi degeţelele s-au deschis în aer. Din când în când, jucăriile de pe rafturile bibliotecii le făceau cu ochiul celor mici. Unul dintre băieţei nu s-a mai putut abţine şi a recunoscut în gura mare pasiunea lui pentru dinozauri: „Uite un dinozar! Mie îmi plac foarte mult“. Şi pentru că gongul anunţa încheierea orei de lectură pentru grupa „Buburuzelor“, iar oraşul aştepta să fie descoperit la pas de micuţii plecaţi în excursie, dorinţa de a atinge dinozaurul a fost înfrântă.

„Fluturaşii“ au zburat printre cărţi şi jucării

Colegii din grupa „Fluturaşilor“ i-au urmat în universul cărţilor de la Ludotecă sau „discotecă“, după cum avea să confunde noţiunile una dintre „Buburuze“. Au dat din aripi şi paginile cărţilor s-au deschis pentru a le dezvălui celor mici lumea cifrelor şi a alfabetului pe înţelesul lor. Au învăţat însă şi cum trebuie să îngrijească o carte. Şi au comentat, pe rând, toate subiectele puse în discuţie. Cititul cărţilor seara, la culcare, l-a făcut pe unul dintre băieţei să recunoască faptul că mami nu îi citeşte deloc poveşti, iar pe altul să exclame că „Mie mi-a citit de mai multe ori, una“. Cântecele şi poeziile au completat ora de lectură, care a fost intercalată cu minute bune de joacă pentru că rugăminţile curgeau din toate părţile: „Doamna, putem să ne jucăm acum?“. În plus, jucăriile îi îndemnau la giumbuşlucurile copilăriei încă de la intrarea în Ludotecă. Doar câteva „domnişoare“ au ignorat camioanele care le treceau printre picioare, mânuite de colegii lor, sau pe frumoasa Albă ca Zăpada. Ele s-au aşezat pe scăunele, picior peste picior, cu câte un volum gros şi greu în braţe.
Fascinanta „Oră de lectură“ va continua şi în aceste zile pentru prichindei şi copii mai măricei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS