21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArta fabricării berii, dezvăluită de Heineken la Craiova

Arta fabricării berii, dezvăluită de Heineken la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=lNW6KMBQ-nY

Fabrica de bere Heineken din Craiova și-a deschis sâmbătă porțile pentru ca iubitorii de bere să aibă ocazia să afle câteva din tainele producerii acestei băuturi cu tradiție în oraș. Fabrica și-a început producția în 1970, iar din 2003 este parte a companiei Heineken, cel mai mare berar din Europa și al treilea din lume în termeni de volum.

Peste o mie de persoane, de toate vârstele (dar peste 18 ani), au ținut să vadă modul în care se prepară o bere de calitate, de la amestecarea malțului din orz cu apă, până la etapa de îmbuteliere și livrarea către consumator. Unii dintre vizitatori mai participaseră și la prima ediție a evenimentului „Ziua Porților Deschise“, în urmă cu doi ani, dar nu au putut rata prilejul de a mai face un tur al fabricii Heineken. Fie că a fost vorba de tineri, unii însoțiți de prietene sau de soții, fie de persoane de vârsta a treia, cu toții au descoperit magia Heineken de la Craiova: o fabrică dotată cu echipamente moderne, de ultimă generație, și cu un volum de producție de 1,9 milioane hectolitri de bere/an.
Organizați în grupuri de câte 30-40 de persoane, vizitatorii au fost purtați prin fabrică de maeștrii berari, care le-au și explicat fiecare pas al procesului de fabricare a berii: amestecarea malțului din orz cu apa fierbinte, adăugarea hameiului pentru a obține gustul amărui și aroma specifice berii, răcirea extractului, adăugarea drojdiei pentru a începe procesul de fermentare, filtrarea berii mature și etapa de îmbuteliere. Berea produsă de Heineken la Craiova conține doar ingrediente naturale și se îmbuteliază în sticle, doze, PET și KEG (butoi din inox).
În momentul vizitei, în fabrică se producea berea Bucegi la PET, dar Heineken deține cel mai diversificat portofoliu de mărci, acoperind toate segmentele pieței de bere din România: Heineken, Ciuc Premium, Ciuc Natur Radler, Ciuc Radler Fără Alcool, Silva, Silva Dark, Golden Brau, Golden Brau Fără Alcool, Neumarkt, Bucegi, Gösser, Schlossgold, Gambrinus, Harghita și Haţegana. Nu degeaba Heineken este considerat cel mai mare berar din Europa și al treilea din lume în termeni de volum. Astfel de sortimente de bere se produc și la Craiova, cu mențiunea că berea Heineken doar se îmbuteliază în Bănie, fiind produsă în fabrica de la Miercurea Ciuc.

Craiovenii, impresionați de fabrică

Un tur al fabricii de bere de la Craiova a durat circa 40 de minute, iar vizitatorii au trecut prin culisele fiecărei etape de producție. I-au impresionat utilajele, tehnologia de producție, linia de îmbuteliere și de ambalare. Au văzut cum arată ingredientele sută la sută naturale, malțul, malțul caramel, hameiul. Chiar au fost invitați să guste din ele. „Nu v-aș sfătui să gustați și din hamei, s-ar putea să nu vă placă gustul“, le-a transmis un maestru berar câtorva pensionari care testau ingredientele. „Da, domn’e, nu ai ce spune! Tehnologie, condiții ca în Occident. Dar nu am văzut nici un camion cu materia primă. Cum aduc orzul?“, s-a întrebat un pensionar. „Și spuneau că borhotul se dă la ferme pentru animale. Nici din ăsta nu am văzut vreun transport“, a spus altul. „Hai, totuși, să vedem mai departe“, a intervenit al treilea.
S-a ajuns și în sala unde se filtra berea, unde instalația alb-albastră, „în culorile orașului“, era unică în țară. „Parcă am sărit o etapă“, spunea unul dintre cârcotași, în timp ce grupul se îndrepta spre depozit. „Eee, da! Aici trebuia să venim de prima dată“, a exclamat un vizitator în momentul în care s-a trezit în față cu mii de baxuri de bere, de toate sortimentele.

„Ambulanța e pentru noi, dacă ieșim beți de aici?“

Ultima vizită s-a făcut în sala unde se îmbutelia și ambala berea Bucegi. Văzând ambulanța din față, un pensionar a încercat să facă și o glumă: „Asta e pentru noi, dacă ieșim beți de aici?“, însă ghidul i-a răspuns: „Nu cred că vă puteți îmbăta cu apă rece“. În sală, în timp ce linia de îmbuteliere funcționa la capacitate maximă, vizitatorii au putut urmări și un filmuleț cu modalitatea în care un PET cât două degete de gros se transformă în sticla de 2,5 litri existentă în magazin. „Suntem fericiți că vizitatorii au venit în număr atât de mare la Ziua Porților Deschise. Suntem mândri să facem parte dintr-o comunitate care ne împărtășește pasiunea. Cu ajutorul maeștrilor berari ai fabricii, oaspeții noștri au descoperit magia producerii berilor de înaltă calitate, folosind ingrediente naturale și tehnologie de ultimă generație“, a spus și Alina Ţâru, directoarea Fabricii de Bere Heineken România din Craiova.
La plecare, fiecare persoană a primit și un cadou din partea Heineken, două cutii din ultimele sortimente de bere scoase pe piață: Ciuc Natur Radler și Ciuc Radler Fără Alcool. „Ce bine că este fără alcool, să pot bea și eu“, a afirmat o tânără care venise cu mașina. „Data trecută am primit bere cu alcool. Dacă știam, nici nu mai veneam“, a ținut să completeze unul dintre cârcotași.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS