12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOfertele de telefonie şi internet, comparate on-line

Ofertele de telefonie şi internet, comparate on-line

Consumatorii români pot, începând de ieri, să compare peste 3,5 milioane de oferte de telefonie fixă, mobilă şi internet în bandă largă disponibile în aplicaţia on-line pentru compararea ofertelor telecom Veritel.ro, gestionată de Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM). Utilizatorii pot afla în trei paşi care sunt cele mai avantajoase oferte pentru ei: aleg categoria de servicii, introduc estimările proprii de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate în ordinea crescătoare a preţului. Aplicaţia a fost dezvoltată de grupul UTI, care a câştigat o licitaţie în acest sens, contract în valoare de peste 1,06 milioane de lei (fără TVA) finanţat cu fonduri europene.
În momentul afişării rezultatelor, ei primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii.
Pentru a genera lista celor mai avantajoase oferte telecom din punct de vedere al costului total şi care respectă criteriile cerute de utilizator, aplicaţia lucrează pe baza unui algoritm complex, care realizează, în principal, următoarele operaţiuni: (1) din totalitatea ofertelor, selectează acele oferte care respectă criteriile introduse de utilizator şi care conţin toate serviciile pentru care acesta a estimat un consum; (2) ordonează lista ofertelor selectate strict în ordinea crescătoare a costului total; (3) afişează lista primelor 25 de costuri.
Faptul că în piaţa de comunicaţii electronice din România există concurenţă face ca utilizatorii să aibă în prezent posibilitatea de a alege dintr-o gamă foarte largă de furnizori şi servicii de telefonie şi acces la internet, cu structuri de preţuri şi pachete diferite, a căror comparaţie directă este dificilă. Pentru a ajuta utilizatorii să ia decizii informate şi corecte când îşi aleg furnizorul sau pachetul tarifar cel mai potrivit pentru comportamentul lor de consum, ANCOM a adoptat Decizia nr. 77/2009 privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi a dezvoltat comparatorul de tarife telecom, Veritel.ro.
Furnizorii au obligaţia să introducă în baza de date a aplicaţiei orice nouă oferta comercială şi orice modificare a unor oferte existente în termen de patru zile lucrătoare de la data lansării sau a modificării acestora.
Veritel.ro nu are nici un fel de scop lucrativ sau interes comercial, fiind creat exclusiv pentru o mai bună informare a utilizatorilor. Aplicaţia oferă utilizatorilor cu acces la internet informaţii despre ofertele tuturor furnizorilor activi de pe piaţă, în măsura în care aceştia le-au introdus în baza de date. Trebuie precizat însă că anumite oferte, precum ofertele speciale de fidelizare sau altele negociate individual, nu pot fi introduse în aplicaţie de operatori, dat fiind că sunt bazate pe criterii particulare, adaptate la nivel de abonat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS