7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCimitirul din Husnicioara, mutat de mină

Cimitirul din Husnicioara, mutat de mină

Revoltă în localitatea mehedinţeană Dumbrăviţa din comuna Husnicioara. Localnicii sunt supăraţi până la Dumnezeu pentru că rudele decedate le sunt scoase de morminte cu excavatorul şi mutate cu rabele în altă parte. Totul se întâmplă din cauza unor lucrări de extindere a minei Husniciora, iar muncitorii trebuie să strămute mai bine de 200 de morminte, sub care se crede că se găseşte o cantitate impresionantă de cărbune.
Rudele morţilor deshumaţi aduc acuzaţii grave celor care execută lucrările şi spun că nu se respectă rânduielile bisericeşti, dar nici nu sunt despăgubiţi aşa cum li s-a promis iniţial.
„Ne scot morţii ca pe nişte câini. Îi scot cu excavatorul şi îi încarcă în rabe. Noi nu suntem de acord cu aşa ceva. Trebuia să facă totul ca la carte, să vină şi în prezenţa noastră să îi deshumeze, să ne despăgubească, nu să ia ei banii. Ne dau câţiva colaci şi colivă şi cred că aşa se rezolvă?! Nu suntem de acord!“, a spus revoltată o localnică.
De cealaltă parte, muncitorii şi reprezentanţii minei asigură slujbe de deshumare, împart colaci şi lumânări în memoria celor care îşi dormeau somnul de veci aici. Aceştia spun că au făcut totul în aşa fel încât să nu încalce nici o regulă a bisercii şi, mai ales, să nu îi „supere“ pe cei trecuţi în nefiinţă.
„Noi le asigurăm colaci, tronuri, lumânări, colivă, carne, brânză şi tot ce trebuie pentru a li se face aşa cum se cuvine slujba de deshumare. Avem oameni care au grijă ca osemintele să fie adunate în totalitate şi depuse în tronuri noi. Acestea sunt regulile din contract şi noi le respectăm. Trebuie să facem aceste lucrări de extindere, deoarece sunt în folosul comunităţii, aici se află o sursă foarte mare de cărbune, ceea ce înseamnă locuri de muncă pentru mineri“, a spus un reprezentant al minei Husniciora.
Preotul din Husnicioara s-a pus de acord cu cetăţenii şi se arată la fel de indignat faţă de decizia celor de la mină, spunând că morţii recunoscuţi trebuie să aibă parte de slujbe speciale, cu 40 de colaci, pentru că numai aşa îşi vor putea duce somnul de veci mai departe. Cât despre morţii fără familie, pe care îi nu recunoaşte nimeni, aceştia se pot odihni în continuare şi cu o slujbă cu 12 colaci.
„Eu am considerat că nu se procedează corect, deoarece rânduielile bisericeşti spun că o slujbă de deshumare se face cu 40 de colaci, dar am zis că pentru cei necunoscuţi se poate face şi cu 12. Totul trebuie făcut cum trebuie. Oamenii sunt nemulţumiţi şi au dreptate“, a spus preotul.
Lucrarea de strămutare a mormintelor trebuie să se finalizeze până în luna noiembrie, iar costurile se ridică la 700.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS