7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate15 august, dublă sărbătoare la Bechet

15 august, dublă sărbătoare la Bechet

http://www.youtube.com/watch?v=39wcAtb4NRk

Oraşul Bechet a avut ieri, cu ocazia Sfintei Maria, două motive de sărbătoare. Unul este Festivalul de Folclor „Dunărind cu Dunărea“, iar cel de-al doilea – Ziua Marinei, marcată tradiţional printr-o plimbare cu bacul pe Dunăre. Locuitorii s-au bucurat de artiştii veniţi să joace şi să cânte, sărbătoarea continuând până noaptea târziu.

Zarvă mare în curtea Liceului Teoretic din Bechet. Dis-de-dimineaţă, ansamblurile folclorice de copii din Călăraşi (Dolj), Brastăvăţu (Olt), Ostroveni (Dolj), Bechet (Dolj) şi Işalniţa (Dolj) s-au strâns pentru a se pregăti de Parada Portului Popular. „Aşteptăm acum să ajungă toţi copilaşii. Ei au venit cu dansuri şi jocuri populare din comunele lor. O să se plimbe pe jos, până la primărie, în cadrul paradei, apoi vor primi, ca un fel de recompensă, o plimbare cu bacul pe Dunăre oferită de SC SPET SHIPPING SRL“, a explicat Mariana Sfetcu, inspectorul din cadrul Primăriei Bechet care se ocupă cel mai mult de evenimentele culturale.

„Mă bucur că duc mai departe tradiţiile“

Cei mici au ieşit pe drumul principal însoţiţi de Poliţie şi Jandarmerie, care au asigurat ordinea pe parcursul evenimentelor, pentru a da locuitorilor de veste că oraşul sărbătoreşte de două ori în această zi: o dată pentru Sfânta Maria şi Ziua Marinei, şi a doua oară pentru ediţia a XVIII-a a Festivalului „Dunărind cu Dunărea“. Plimbarea prichindeilor a luat final la primărie, unde autorităţile locale i-au aşteptat pentru a-i vedea cântând şi jucând. Fiecare ansamblu a pregătit câte un moment care a stârnit aplauzele celor veniţi să-i privească. „Sărbătoarea asta are mulţi ani, dar eu mă bucur cel mai mult când văd că ăştia mici duc mai departe tradiţiile. E ceva minunat“, a spus Gheorghe Marin, venit în curtea primăriei alături de alte zeci de oameni.

După-amiază cu concerte, seară cu foc de artificii

Ca premiu pentru că au cântat şi au jucat atât de frumos, micii artişti au primit cadou o plimbare cu bacul pe Dunăre, după care s-au reîntors în parcul din centrul oraşului, pentru a participa la restul spectacolului. „Această sărbătoare are o semnificaţie dublă pentru Bechet. Avem Festivalul de Folclor «Dunărind cu Dunărea», unde am adus artişti de muzică populară şi uşoară, dar şi Ziua Marinei, sărbătorită în fiecare an în ziua Sfântei Maria. Suntem mândri că putem duce mai departe sărbătoarea şi vrem ca locuitorii să se simtă cât mai bine în această zi. Cu această ocazie, le urez tuturor celor care îşi serbează ziua de nume un călduros «La mulţi ani!»“, a declarat Gheorghe Ionele, edilul oraşului Bechet.
După-amiază, copiii au făcut schimb cu adulţii şi au lăsat să continue petrecerea artiştii mai experimentaţi ai comunelor Călăraşi, Brastăvăţu, Ostroveni, Bechet şi Işalniţa. Alături de ei au urcat pe scenă Cristi Bănăţeanu, Ionela Anghel Popa, trupa etno Datina, dar şi cântăreaţa Celia, urmând ca seara să se încheie cu un foc de artificii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS