7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul ei au rămas în arest. Decizia este definitivă

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul ei au rămas în arest. Decizia este definitivă

Instanţa supremă a decis ca judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul ei Florin Cergan să fie cercetaţi în continuare în arest, în dosarul în care sunt acuzaţi că au luat mită pentru a interveni în soluţionarea unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu, anunţă Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat miercuri, recursul formulat de judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi de Florin Cergan împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a admis propunerea de arestare preventivă a lor, formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Instanţa supremă a respins recursurile celor doi şi a dispus cercetarea acestora în arest preventiv, decizia fiind definitivă.

Atât judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cât şi fiul acesteia au refuzat să facă declaraţii în faţa instanţei supreme. Avocata Veronicăi Cîrstoiu a declarat că aceasta nu a putut să dea declaraţii în faţa instanţei, de jenă. „Nu aţi realizat că a avut ochii în lacrimi, că emoţia puternică, fundamentată de jena, ruşinea să-i spunem aşa, pe româneşte, situaţiei în care se regăseşte, i-a aşezat acel nod în gât şi dacă, am fi şi umani, nu numai reporteri, n-am pune asemenea întrebări. (…) Jena este faţă de toată lumea”, a spus Lorette Luca, avocata Veronicăi Cîrstoiu. Florin Cergan a solicitat să fie pus în libertate, pe motiv că are în întreţinere un băiat de 10 ani şi o fetiţă de un an şi şase luni, iar soţia are grave probleme de sănătate.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare. În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judeca atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi a stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

Tot în dosarul judecătoarei Cîrstoiu, Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, propunerea de arestare a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu. Omul de afaceri Dinel Staicu şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost reţinuţi marţi seară, fiind acuzaţi de dare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune. Ioana Carmen Popescu a declarat recurs în sala de judecată, însă Dinel Staicu a spus că nu va contesta decizia de arestare preventivă. Recursul se va judeca la instanţa supremă.

DNA a anunţat, marţi, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, şi faţă de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS