22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Bătaie“ pe 40 de milioane de euro

„Bătaie“ pe 40 de milioane de euro

Vară administrativă fierbinte la Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. Peste 40 de milioane de euro (aproximativ 190 de milioane de lei) sunt în joc la licitaţiile în urma cărora ar trebui desemnaţi câştigătorii unor proiecte precum parcarea subterană de la Teatrul Naţional, reabilitarea centrului istoric sau Masterplanul pe Deşeuri la nivel judeţean. Din cauza mizei uriaşe, unele licitaţii au fost contestate şi suspendate la cererea firmelor participante.

Parcarea subterană de lângă Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ beneficiază de cea mai generoasă finanţare, peste 65 de milioane de lei plus TVA.
Conform proiectului tehnic, parcarea va fi construită pe două niveluri şi va avea o lungime de 212,5 metri şi o lăţime de 63,5 metri. Construcţia este proiectată pentru 586 de autoturisme, şi 33 de motociclete şi mai multe prize pentru alimentarea vehiculelor electrice. Parcarea ar trebui să fie dată în folosinţă în 24 de luni de la semnarea contractului cu firma câştigătoare, dar când se va întâmpla acest lucru este greu de spus, din cauza contestaţiilor depuse de participanţii la licitaţie. Una dintre societăţile care a contestat procedura de achiziţie publică este SCT Bucureşti, la care acţionar este unul dintre finanţatorii echipei de fotbal a municipalităţii. Dosarul licitaţiei a ajuns şi pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să suspende licitaţia începând cu 19 iunie. Procedura a fost reluată pe 3 iulie, după ce contestaţia firmei SC Sako Media Technology SRL a fost respinsă pe motiv că a fost introdusă tardiv, iar celelalte două firme, SCT Bucureşti şi Aniva Consult Technology, au renunţat la contestaţii. Sako a acuzat Primăria Craiova că a modificat nelegal anumite cerinţe din caietul de sarcini şi a cerut anularea procedurii de atribuire. CNSC a respins această acuzaţie, nu pentru că nu ar fi fost adevărată, ci pentru că Sako nu ar fi respectat procedura de contestaţie, şi anume aceea de a depune mai întâi la primărie o astfel de sesizare. Cât despre Aniva, firma a solicitat şi ea anularea în parte a documentaţiei de atribuire şi anulare a procedurii dacă deficienţele nu puteau fi remediate. Ulterior, Aniva a renunţat la contestaţie deoarece primăria s-a conformat. Şi SCT Bucureşti a cerut anularea licitaţiei dacă primăria nu îi poate pune la dispoziţie devizele de lucrări. În cele din urmă, a renunţat la contestaţie, nu se ştie din ce motiv atâta timp cât CNSC nu spune nimic despre acest lucru. În prezent, licitaţia este în faza de clarificări între firme şi primărie referitoare la diferite aspecte tehnice ale lucrărilor. Licitaţia înregistrează până acum o întârziere de două luni. Conform anunţului de participare, ofertele trebuia deschise la sfârşitul lunii mai.

Amenajarea centrului istoric stă să înceapă

O întârziere semnificativă se înregistrează la licitaţia pentru desemnarea firmei care va amenaja şi revitaliza centrul istoric al Craiovei. Anunţul de participare a fost publicat în octombrie anul trecut, iar ofertele trebuia deschise în noiembrie. De atunci au trecut opt luni şi licitaţia este departe de momentul final. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu. Una dintre firmele participante a depus mai multe contestaţii, care au ajuns şi la CNSC. Consiliul le-a respins pe toate, dar întreaga procedură de contestaţie a consumat mult timp. Principalul motiv invocat a fost acela că primăria nu a organizat mai multe licitaţii pe fiecare lucrare în parte, cum ar fi una pentru amenajare, alta pentru lucrările de utilităţi, ci a preferat să le unească în cadrul aceleiaşi proceduri. Ultima contestaţie se referă la suspendarea întregii proceduri din cauza costurilor cu garanţia de participare, şi ea respinsă de CNSC, după ce primăria a anunţat că a finalizat şi comunicat rezultatul procedurii. Asta înseamnă că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei, dar numele său nu a fost încă făcut public. Printre firmele participante se regăsesc societăţi din Italia, Spania şi Austria, dar şi cunoştinţe mai vechi ale autorităţilor locale, cum ar fi Delta ACM ’93, Uti Grup sau Recon. Interesul major faţă de această licitaţie este dat de suma mare de bani pusă în joc: 53 de milioane de lei plus TVA. Dacă nu ştim încă oficial numele firmei care va amenaja centrul istoric, ştim în schimb cine va fi dirigintele de şantier. Ieri, primăria a publicat numele câştigătorului licitaţiei pentru dirigenţia de şantier: PROJECT-THC SRL. Valoarea contractului: 98.000 de lei.

Licitaţie cu repetiţie pentru un credit bancar

Altă licitaţie cu probleme este cea referitoare la contractarea de către primărie a unui credit bancar de peste 32 de milioane de lei pe o perioadă de zece ani. Municipalitatea a anulat prima licitaţie anunţată în luna aprilie a acestui an din cauza faptului că nu i-au convenit condiţiile financiare cerute de singura bancă interesată să împrumute primăria. În luna iunie, primăria a publicat un nou anunţ de participare, iar câştigătorul ar trebui să-l aflăm peste circa trei săptămâni, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut între timp. În această perioadă, primăria dialoghează prin adrese scrise cu una sau mai multe bănci care au solicitat clarificări legate de destinaţia cheltuirii banilor şi de situaţia financiară a bugetului local al oraşului. Primăria vrea să folosească cele circa şapte milioane de euro pentru construirea mai multor locuinţe pentru tineri pe terenul unde în prezent funcţionează târgul de săptămână din cartierul 1 Mai.  Banca a cerut detalii despre proiectul imobiliar, printre care şi clarificări legate de valoarea adăugată pe care blocurile o vor aduce oraşului. Primăria a răspuns în nota caracteristică, spunând că proiectul va crea locuri de muncă, locuri de parcare şi zone de agrement.

Zece milioane de euro îşi aşteaptă câştigătorul

Probleme au fost şi la Consiliul Judeţean Dolj, la una dintre licitaţiile pe Masterplanul de Deşeuri. Procedura demarată de consiliu din fonduri europene a fost anulată de CNSC, după ce una dintre firmele participante a criticat cerinţele din documentaţia de atribuire, despre care spunea că restrâng concurenţa.
Licitaţia, în valoare estimată de peste 45 de milioane de lei, prevedea achiziţionarea pentru municipiul Craiova a mai multor containere îngropate pentru colectarea deşeurilor şi a utilajelor specifice de colectare. După anulare, CJ Dolj lucrează la refacerea documentaţiei. Între timp, a scos la licitaţie alte două componente ale Masterplanului de Deşeuri. Una, în valoare de 13,5 milioane de lei plus TVA, vizează achiziţionarea de vehicule pentru colectare şi transport deşeuri pe raza judeţului. Dacă nu apar contestaţii sau nu este anulată şi această licitaţie, ofertele ar trebui deschise în a doua parte a lunii august. A doua componentă din masterplan scoasă la licitaţie vizează livrarea, instalarea şi punerea în funcţiune a compostoarelor individuale şi a containerelor tip clopot. Valoarea contractului se apropie de 30 de milioane de lei, iar ofertele ar trebui deschise la sfârşitul lunii viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS