15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Apariţii editoriale

Supuse sau rebele.
Două versiuni ale feminităţii
de Aurora Liiceanu, Editura Polirom

Un nou titlu semnat de Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton şi una dintre cele mai de succes autoare publicate de Polirom în ultimii ani, a scos pe piaţă o nouă carte, „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii“, şi în ediţie digitală, în seria de autor pe care editura i-a consacrat-o.
„Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii“ este o carte despre conflictul dintre carieră şi familie în viaţa femeilor, prin două exemple situate la poli opuşi: Hadley Hemingway, prima soţie a lui Ernest Hemingway, şi bine cunoscuta Zelda Fitzgerald, soţia lui Scott Fitzgerald.
Hadley Hemingway şi Zelda Fitzgerald par să aibă în comun un singur lucru: amândouă au fost căsătorite cu scriitori celebri. În rest, sunt complet diferite: Hadley e o femeie care a asimilat valorile mediului din care provine şi nu îşi doreşte decât o viaţă liniştită alături de soţ şi de copii; Zelda e autonomă, excentrică, încalcă toate regulile şi încearcă mereu să se desprindă de personajele feminine create de celebrul ei soţ, care o foloseşte ca sursă de inspiraţie pentru cărţile sale. Comparând personalităţile şi relaţiile lor cu partenerii de cuplu, Aurora Liiceanu ne arată că Hadley şi Zelda reprezintă, de fapt, două tipuri feminine pe care le putem recunoaşte cu uşurinţă şi astăzi, dacă privim atent în jurul nostru.
Din cuprins:
Hadley: când o fată din provincie se îndrăgosteşte nebuneşte de un tânăr „focos” • Căsătoria: el o propune ca aventură, ea vrea un cămin • Când dracul îşi bagă coada: Pauline • Amantlâcul şi iubirea: a trăi în trei • O alegere proastă şi pripită? • Zelda: o tânără provincială foarte frumoasă şi foarte nebunatică • Căsătoria: ea nerăbdătoare, el neliniştit; ambii cam nebuni • Puterea şi orgoliul în iubire nasc încrâncenări • Scenele Zeldei
Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru“ din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: „Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi“ (2003, 2012), „Prin perdea“ (2009, 2012), „Rendez-vous cu lumea“ (2010, 2012), „Patru femei, patru poveşti“ (2010, 2011), „La taifas“ (2010, 2012), „Viaţa nu-i croită după calapod“ (2011) şi „Cuvinte încrucişate“ (2012).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS