22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateITM, în control la CEO

ITM, în control la CEO

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va efectua un control la Complexul Energetic Oltenia pentru a verifica deciziile de reducere a salariilor pentru personalul TESA. Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, a declarat că va trimite zilele acestea Corpul de Control al instituţiei la Complexul Energetic Oltenia, pentru a verifica dacă grila de salarizare aplicată TESA este legală. Romanescu a confirmat că a primit două sesizări pe această temă. Prima dintre ele a fost depusă de către Sindicatul Liber condus de Corneliu Gârjoabă, iar a doua a venit din partea Federaţiei Naţionale Mine Energie, condusă de Marin Condescu.
Sindicatele consideră că deciziile de reducere a lefurilor pentru personalul TESA încalcă legislaţia în vigoare, Codul Muncii, precum şi prevederile contractului colectiv de muncă.

Administraţia nu cedează

Conducerea Complexului Energetic Oltenia, prin vocea managerului Laurenţiu Ciurel, a respins categoric revenirea la vechile salarii, conform cererii sindicatelor, menţionând că noua grilă respectă atât legislaţia, cât şi contractul colectiv de muncă. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj este chemat astfel să facă lumină în acest caz. Potrivit lui Constantin Mitrescu, liderul Sindicatului Liber „Energia“ de la Rovinari, cei afectaţi de reducerea salariului refuză să semneze actele adiţionale la contractul individual de muncă. „Eu am 1.800 de membri. Personalul TESA este de 150 de persoane. Un număr de 36 de oameni au salariile tăiate începând cu 1 aprilie, iar restul de 120, începând cu 1 mai. Din cei afectaţi, doar şase sau şapte au semnat actele adiţionale, le-a fost frică. Pentru restul facem plângeri în instanţă. Vom face şi la cei cu actele adiţionale semnate, pentru că nu au fost contrasemnate de sindicate. Trebuie ca instanţa să decidă, în acest caz, dacă s-a comis un abuz prin aplicarea noilor grile de salarizare. Acum, cei de la administraţie îi pun pe oameni să semneze declaraţii pe propria răspundere în care să motiveze de ce nu vor să semneze actele adiţionale. Nu ştiu cât de legal este acest lucru, dacă au ei dreptul să ia astfel de declaraţii, că nu sunt de la poliţie sau alte organe“, a precizat Constantin Mitrescu. Conform lui Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), administraţia a transmis sindicatelor propunerea ca, începând cu 1 iunie, săptămâna de lucru să se reducă de la cinci la patru zile, pentru a mai face rost de fonduri. El a precizat că nu este de acord cu o astfel de decizie şi că sindicatele vor analiza în comitetul director al FNME oportunitatea reducerii programului de lucru, care ar însemna mai puţini bani la salariu pentru mineri şi energeticieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS