7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoluție sau utopie: Impozit redus pentru maidanezii adoptaţi

Soluție sau utopie: Impozit redus pentru maidanezii adoptaţi

Consilierul municipal Dan Cherciu propune reduceri la impozit de 10-30% pentru fiecare câine fără stăpân adoptat. Cherciu a explicat, ieri, în emisiunea „Contrasens“ de la Radio Sud, cum se poate rezolva problema câinilor comunitari fără să cheltuim milioane de euro anual pentru întreţinerea unui adăpost canin de 5.000 de locuri.

Construirea unui adăpost canin cu o capacitate de 5.000 de locuri nu este singura soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din Craiova, a arătat consilierul municipal Dan Cherciu, prezent, ieri, în emisiunea „Contrasens“ de la Radio Sud. Primăria Craiova trebuie să adopte un complex de măsuri pentru a fi eficientă în această acţiune. „Ceea ce-şi propune primăria, prin construirea adăpostului de 5.000 de câini, demonstrează iresponsabilitate. De acord că până la urmă costurile de construire a adăpostului sunt în putinţa administraţiei. Bine, bine, dar îşi pune cineva întrebarea: cum va arăta o fermă cu 5.000 de câini, care trebuie hrăniţi zilnic? La actualele costuri, cheltuiala se duce undeva la 100 euro/câine/lună. Înmulţim 100 de euro cu 12 luni şi ajungem la 1.200 euro/câine/an. Dacă înmulţim cu 5.000 de câini, ajungem la câteva milioane de euro. Din start, a gândi că se poate face acest adăpost mamut în care să aduni toţi câinii este o idee irealizabilă. Înseamnă consum inutil de resurse şi nu va rezolva problema“, a afirmat Dan Cherciu. Potrivit acestuia, primăria nu a luat în calcul costurile anuale de funcţionare a adăpostului, ci numai pe cele de construire. „Tot ce s-a prezentat în momentul în care s-a venit cu proiectul de hotărâre privind aprobarea investiţiei erau calcule referitoare exclusiv la costul construcţiei. Nu s-a spus nimic despre costurile de administrare“, a mai declarat Cherciu.

Reduceri de 10-30%
la impozit

Consilierul municipal Dan Cherciu crede că primăria ar trebui să adopte şi măsuri pozitive, de stimulare a celor care vor să adopte câini fără stăpân. „Este evident că un adăpost trebuie construit, pentru că cel actual de la Făcăi este într-o stare jalnică. Dar acest adăpost trebuie să fie tranzitoriu, în care să se asigure inventarierea câinilor, crotalierea lor, introducerea într-o bază de date. Evident, sterilizarea este obligatorie. Sterilizarea câinilor trebuie să se deruleze printr-o campanie masivă, efectuată în decurs de câteva luni. Pe de altă parte, ce ar fi dacă administraţia locală ar oferi fiecărei gospodării cu curte (există circa 20.000 la nivelul Craiovei) o reducere de 10-30% din impozitul local cu condiţia ca respectivul proprietar să adopte un astfel de câine? Întreţinerea este preluată, practic, de către cei care adoptă. Câinele adoptat trebuie sterilizat în prealabil, pe cheltuiala primăriei, crotaliat şi înregistrat într-o bază de date. Cei care adoptă câini şi apoi le dau drumul ar urma să plătească, pe lângă reducerea de impozit, şi o amendă“, a mai spus Dan Cherciu. O altă măsură complementară ar consta în eutanasierea câinilor agresivi şi a celor bolnavi, lucru permis de legislaţia în vigoare. Prin măsurile complementare pozitive, problema câinilor fără stăpân ar fi rezolvată, la fel ca în alte oraşe din România. „Am avut surpriza să constat că, în prezent, dacă doreşte cineva să adopte un câine fără adăpost, trebuie să plătească o taxă de adopţie“, a conchis consilierul Dan Cherciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS