7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIurie Leancă, desemnat prim-ministru interimar al Republicii Moldova

Iurie Leancă, desemnat prim-ministru interimar al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a semnat astăzi decretul de numire a lui Iurie Leancă, vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în calitate de prim-ministru interimar, până la formarea noului guvern, informează Agerpres.ro. Decretul va intra în vigoare joi. Timofti a semnat acest decret după ce Curtea Constituţională a declarat ieri nule deciziile sale precedente, prin care Vlad Filat rămânea în postul de prim-ministru în exerciţiu şi era desemnat să formeze o nouă echipă guvernamentală, după ce guvernul acestuia a fost demis prin moţiune de cenzură la 5 martie.

Cine este Iurie Leancă

Iurie Leancă (49 de ani) este diplomat şi îndeplineşte funcţie de vicepremier şi de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din septembrie 2009. A absolvit Institutul de stat pentru relaţii internaţionale de la Moscova, iar în perioada 1986-2001 a activat la Ministerul de Externe, fiind inclusiv ministru-adjunct în perioada 1998-2001. Ulterior, până în 2009, a fost vicepreşedinte al cunoscutei companii Ascom, condusă de miliardarul Sergiu Stati.

În urma alegerilor din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 a fost ales deputat, iar pe 25 septembrie 2009 a fost numit ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Iurie Leancă este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, iar presa a vehiculat numele lui ca posibil candidat pentru funcţia de prim-ministru, dar el a anunţat că nu acceptă o astfel de funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS