5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Colegiul elitelor

În Elveţia, undeva în apropiere de Geneva, se află una dintre cele mai costisitoare instituţii de învăţământ din lume, relatează corriere.it. Exclusivistul Le Rosey este cea mai „galonată“ şcoală din lume, fiind instituţia de învăţământ  unde principii, magnaţii, vedetele şi dictatorii îşi trimit copiii la studii. Cei mai mulţi dintre învăţăceii de aici ajung într-o zi să preia frâiele unor mari companii şi vor putea decide soarta financiară a unei ţări şi chiar a lumii. În ciuda preţului exorbitant plătit pentru studiile la Le Rosey – taxa anuală este de 133.000 de dolari – cererile de înscriere sunt în continuă creştere, astfel că instituţia se va extinde. În curând va fi inaugurat un nou campus pentru 450 de elevi şi 100 de profesori. Considerată cea mai scumpă şcoală privată din lume, Le Rosey, localizată în Rolle, este renumită atât pentru tarifele şi facilităţile demne de Cartea Recordurilor, cât şi pentru numărul impresionant de capete regale care au absolvit cursurile sale. Printre alţii, aici şi-au făcut studiile principele Ranieri di Monaco; principii Vittorio Emanuele şi Emanuele Filiberto di Savoia; miliardarele americane Marie-Chantal Claire şi Pia Miller, principele Egon von Fürstenberg, actorul francez Christopher Lambert şi copiii unor personaje celebre, precum  Elizabeth Taylor, John Lennon şi Diana Ross. De asemenea, pe lista absolvenţilor se află şi Şeicul Persiei, regele Allbert
al II-lea al Belgiei, Dodi Al-Fayed, odraslele familiilor regale din Egipt, Grecia şi fosta Iugoslavie, precum şi moştenitorii celor mai importante dinastii americane, de la  Rothschild, la Rockefeller şi du Pont.
La colegiu învaţă elevi de 50 de naţionalităţi diferite, doar 60% fiind europeni. O zi normală la Le Rosey începe de obicei la ora şapte dimineaţa şi se termină seara la zece. În fiecare zi, elevii participă la opt ore de curs, fiecare de 45 de minute, iar între orele 16.00 – 18.00 se dedică activităţilor sportive şi artistice. Taxa anuală include nu numai cursuri şi socializare cu lumea bună, ci şi accesul la toate facilităţile castelului de pe malul lacului, cu cele zece terenuri de tenis, jacuzzi, saune, un centru ecvestru, un loc pentru skateboarding şi centru de navigaţie.
În plus, şcoala îşi mută sediul pe perioada iernii în Gstaad, pentru a se mula pe programul de schi al elevilor. De asemenea, fiecare elev are propria cameră, dotată cu un pat, o masă de lucru şi un dulap. Fiecare primeşte acelaşi tip de lenjerie de pat, şervete şi pijamale, care sunt schimbate de două ori pe săptămână. Odată înscrişi la  Le Rosey, toţi elevii au parte de acelaşi tratament, indiferent de numele pe care îl poartă şi nici unul nu beneficiază de vreun tratament special.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS