17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBuncărul din faţa blocului

Buncărul din faţa blocului

O familie de la etajul 1 al unui bloc din Craioviţa Nouă şi-a amenajat un beci pentru murături în grădina din faţa imobilului

Dacă şi-ar fi dorit să doarmă ceva mai mult ieri-dimineaţă, locatarii blocului 33 din Craioviţa Nouă n-ar fi avut nici o şansă. Pentru că, puţin după ora 8.00, ar fi fost treziţi de zgomotul pichamărului utilizat de angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova pentru a demola un… beci amenajat de Constantin Băcanu de la apartamentul 5 chiar în grădina de flori a blocului!

Cine pe cine toarnă?

Demolarea fusese dată printr-o dispoziţie semnată de primarul Lia Olguţa Vasilescu şi pe care Poliţia Locală Craiova trebuia să o ducă la îndeplinire împreună cu muncitorii RAADPFL. Aşa se face că poliţiştii locali au supravegheat îndeaproape operaţiunile de demolare a beciului. Nu singuri, ci împreună cu ofiţeri şi agenţi de la Secţia 5 Poliţie Craiova, veniţi la faţa locului să preîntâmpine vreun eventual scandal.
Cum s-a ajuns la această inedită demolare? Povestea ar putea fi considerată chiar amuzantă de cei pe care nu-i vizează. Cu ceva vreme în urmă, cineva a reclamat la Primăria Craiova că un cetăţean care locuieşte în blocul 33, scara 3, din Craioviţa Nouă şi-a amenajat ilegal un balcon la parter, ba chiar şi un soi de garaj în grădina din faţa blocului. Primăria şi Poliţia Locală Craiova au făcut verificările de rigoare şi, observând că se confirmă cele menţionate în sesizare, i-au impus proprietarului să-şi demoleze atât balconul, cât şi garajul.
Se pare că proprietarul apartamentului de la parter a bănuit că a fost „turnat“ de vecinii săi de la etajul 1, care îşi amenajaseră şi ei un beci discret chiar în grădina blocului. Aşa că – poate ca un soi de răzbunare – i-ar fi turnat şi el pe cei de la etajul 1. Urmarea a fost cea aşteptată: Poliţia Locală şi reprezentanţii primăriei au venit şi au văzut beciul amenajat ilegal pe domeniul public, adică fix în ograda blocului, iar până la dispoziţia de demolare dată de primăriţă n-a mai fost decât un pas.

„Nici nu era mare beciu’“

Proprietarilor beciului nu le-a convenit să-i vadă pe muncitorii RAADPFL cum le dărâmă construcţia subpământeană – un mic buncăr din beton armat cu chepeng şi aerisire ca de submarin – dând vina pe vecinul lor pentru ceea ce li se întâmplă.
„Nu l-am reclamat eu. N-am reclamat pe nimeni! Ne suspectează că l-am reclamat noi, da’ asta pentru că noi suntem certaţi de mult. E moşu’ fetelor şi tocmai el să ne facă aşa ceva… La mine scrie în cererea aia că m-a reclamat Ilie Gheorghe, dar la el nu scrie că l-am reclamat noi, aşa că nu ştiu de ce s-a răzbunat pe noi. Primăria să ne mai fi lăsat, să-i fi întrebat pe ceilalţi locatari dacă am fost răi cu lumea sau dacă am făcut altceva, nu să vină aşa… Dar ne-au trimis joi hârtiile să demolăm. Noi n-am fost acasă, le-am găsit abia sâmbătă şi cum să iei sâmbătă şi duminică legătura cu primăria? Am luat legătura cu doamna Calangiu şi ne-a spus să aşteptăm până luni. Păi uite că e luni şi au venit la prima oră să demoleze. Am sunat-o de atâtea ori, a zis că e pe drum şi nu a mai venit“, povestea Nicoliţa Băcanu, soţia proprietarului
Femeia susţine că beciul a fost făcut pentru că spaţiul din apartament se dovedise insuficient: „Aveam şi noi, murături şi altele acolo, că e mic apartamentul, unde să le ţinem? Nici nu era mare beciu’: 2,60 pe 1,60, că aşa am făcut cererea acum un an jumate la primărie. Am cerut concesionarea sau închirierea spaţiului şi ni s-a zis să mergem acasă că nu vine nimeni să ne amendeze că este în pământ, nu afectează pe nimeni cu nimic. Iar acum au venit să ni-l demoleze“.

Povestea caprei altuia

Supărată pe ce i se întâmplă, altă reprezentantă feminină a familiei Băcanu le-a strigat poliţiştilor locali de la Inspecţia în Construcţii care supravegheau demolarea: „Da’ de ce vă luaţi doar de noi? Uitaţi-vă în jurul blocului la toate celelalte construcţii!“. Aşa că poliţiştii locali, conştiincioşi, şi-au notat în agende că există nişte balcoane cât o casă, vădit ilegale, la scările 1, 3 şi 4 ale aceluiaşi bloc. Probabil pentru a le propune şi pe acestea spre demolare…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS