10 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateStrăzile „păcătoase“ ale Craiovei

Străzile „păcătoase“ ale Craiovei

http:http://www.youtube.com/watch?v=IySKBEo7IEA

Ca să ajungă la muncă sau să-şi ducă la şcoală copiii, oamenii merg zilnic prin apă. Trec prin bălţi, prin nămol şi hârtoape ca să răzbată până la prima stradă asfaltată. Nu locuiesc în mediul rural, ci într-un cartier al Craiovei, şi nu de ieri, de azi, ci de peste 30 de ani. Sunt uitaţi de autorităţi, care îşi aduc aminte de ei doar în prag de alegeri, când le mai servesc nişte promisiuni. Este „durerea“ sutelor de familii care locuiesc în cartierul Bariera Vâlcii, unde unele străzi şi alei sunt în această perioadă un dezastru.

Pe Aleea 2 Parângului din cartierul Bariera Vâlcii, locuitorii ajung cu greu la prima stradă asfaltată. Ploile din ultima vreme au transformat străduţa îngustă într-un canal plin de ape, pe care sutele de locuitori îl traversează la pas. Se încalţă în cizme de cauciuc şi îşi iau copiii în braţe ca să ajungă la prima stradă asfaltată, strada Parângului. Aici, îşi schimbă încălţămintea şi pleacă spre destinaţia dorită. Cei care se încumetă să nu poarte cizme de cauciuc stau toată ziua cu picioarele ude. Ca să poată traversa bălţile, localnicii au pus cărămizi şi pietre din loc în loc, pe care merg sprijiniţi de garduri. Nu este o întâmplare, trăiesc acest coşmar de zeci de ani.
„Eu locuiesc aici de peste 30 de ani. Este rău! Când plouă, te uzi la picioare. Când se topeşte zăpada, la fel. Treci numai cu cizme. Aici, la capătul străzii, îţi schimbi încălţămintea, altfel stai toată ziua ud la picioare. Aşa este aici. Ducem copiii la şcoală cu două perechi de încălţăminte. Au venit pe aici de la primărie şi doar ne-au promis, restul…“, a spus Ionel Mihail Roman, localnic.
Oamenii se plâng, trec prin apă şi se ţin de garduri, dar nu au unde să se mai ferească din mijlocul bălţilor. „Uite, eu am plecat în bocanci de acasă şi tot m-am udat. Azi-dimineaţă, maică-mea, ca să ajungă să ia autobuzul de la Gară, a ocolit tot cartierul. A ieşit pe la Dezbenzinare ca să ajungă la muncă. Nimeni nu face nimic, decât promisiuni. Nu le cerem asfalt, doar piatră. Oamenii au făcut şanţuri să se scurgă apa, dar nu este canalizare. Aici, la noi, este durere“, a afirmat Cristian Păun, localnic.
De la autorităţi primesc promisiuni, din patru în patru ani. „Eu am nepoata bolnavă; în fiecare zi, trece cu picioarele prin bălţile astea să meargă la şcoală. Nu le-a cerut nimeni asfalt, măcar pietriş să pună. Când a venit doamna primar la alegeri, ne-a trimis doi oameni de la primărie şi ne-au spus că nu au de unde să ne aducă piatră, că este închisă cariera. Eu am trecut prin bălţi şi sunt udă la picioare. Mă schimb acasă, dar să te duci la lucru sau la şcoală şi să stai aşa toată ziua?“, a întrebat cu supărare Paulina Florea. Localnicii se plâng, dar administraţia locală nu îi ia în seamă. Sunt inexistenţi pentru aceasta. Sunt buni doar să plătească taxe.

Peste tot nămol

Mult mai rău o duc locuitorii de pe Aleea 1 Şimnic din acelaşi cartier. Străbat kilometri întregi până să ajungă la primul mijloc de transport în comun. Răzbat cu greu prin nămoale şi bălţi ca să iasă din cartier. Traversează calea ferată, trecând prin vagoanele pline cu cărbune care aprovizionează Termo Şimnic, urmăriţi de haite de câini. „Uitaţi-vă în ce condiţii trăim aici! E dezastru! Peste tot nămol, câini. Nu cerem autostradă, cerem să se pună câteva maşini de pietriş. Nici în partea cealaltă, dacă vrem să ieşim spre centură, nu este mai bine. Trecem peste calea ferată, unde mai tot timpul sunt staţionate garnituri de tren. «Se sare trenul» ca să ne urmăm drumul. A venit primăriţa. Nu credea că sunt atâtea case pe aici. Ne-a promis că pune pietriş, după aia, în campanie, ne-au aruncat nişte găleţi în curte. Am rămas la «nivelul de găleată». Nu poţi să te îmbraci într-o haină bună, să iei încălţăminte mai bună, că tot plin de nămol ieşi de aici. Cu maşinile ocolim. E vai de noi“, a spus Atena, o localnică.
Condiţiile în care trăiesc craiovenii din această parte a oraşului sunt mai degrabă de mediu rural. Nu există asfalt, nu există trotuar, până şi pavajul din piatră este o raritate. „Strada este păcătoasă. În partea cealaltă este şi mai rău. Ca să trecem, ocolim pe la Canton. Oamenii se descurcă aşa cum pot, ca la ţară“, este de părere Titu Boduru.

Problemele Toamnei

„Lucrările începute pe strada Toamnei, dinspre intersecţia cu strada Bariera Vâlcii (în zona bisericii) au fost, se pare, sistate pentru eroare de proiectare faţă de situaţia reală existentă în teren. Spărturile de asfalt şi piatra cubică extrasă au fost lăsate la întâmplare pe banda de asfalt rămasă intactă şi bună pentru circulaţie, când ar fi putut fi depozitate(provizoriu) pe trotuarul de pământ adiacent pe partea cu biserica, facilitând astfel traficul în zonă pe perioada în care lucrările sunt sistate. Pentru locuitorii din zona biserică-şcoală şi nu numai, varianta ocolitoare prin strada Viilor este scumpă, stresantă şi incorectă câtă vreme eliberarea benzii ocupate este simplu de făcut (evident, de către constructorul implicat)“, se spune în sesizarea făcută de Ştefan Păiuş pe site-ul Domnule Primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS