13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronii au „invadat“ Oltenia

Patronii au „invadat“ Oltenia

Lucrătorii pe cont propriu şi patronii reprezintă jumătate din numărul salariaţilor existenţi în cele cinci judeţe ale Olteniei. Doar 14,6% din totalul celor care muncesc au studii superioare.

Deschiderea unei afaceri personale sau lucrul pe cont propriu, sub formă de PFA sau ca un liber profesionist, pare să fie o modă în Oltenia. Tot mai mulţi tineri se aventurează să îşi deschidă o afacere şi tot mai mulţi desfăşoară o activitate aducătoare de venituri, pe cont propriu. Structura populaţiei ocupate după statutul profesional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în trimestrul al III-lea 2012, arată că numărul patronilor şi al persoanelor care lucrează pe cont propriu a ajuns aproape la nivelul a 50% din rândul celor care sunt angajaţi în sectorul privat sau de stat. La data analizată, populaţia ocupată a Olteniei era de 1.017.852 de persoane, din care circa jumătate erau salariaţi (512.261 de persoane), iar 8.326 sunt patroni. De asemenea, 235.761 de persoane lucrează pe cont propriu, ceea ce reprezintă tot un procent important din totalul persoanelor ocupate. Un simplu calcul matematic ne arată că deţinătorii de firme şi lucrătorii pe cont propriu, care sunt 244.087 de persoane, reprezintă aproximativ jumătate din numărul salariaţilor din întreaga regiune.
Pe lângă cei care lucrează pe cont propriu, în Oltenia mai trăiau, în perioada analizată, şi 261.504 persoane încadrate de Statistică drept „lucrători familiali neremuneraţi“, adică aceia care muncesc în gospodăriile lor sau ale altora fără să aibă vreun venit bănesc, ci doar ceea ce produc în ogradă sau în grădină.

Mulţi întreprinzători privaţi tineri

Datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj arată că peste 50% din întreprinzătorii din Oltenia (mai exact, 50,4%) au vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani. Dar statisticile arată şi că mulţi tineri aleg să devină debutanţi în afaceri pe cont propriu. Aşadar, din cifrele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj reiese că 23% din numărul total al tinerilor patroni din Oltenia au vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani.

Populaţia ocupată are, preponderent, studii medii

Tot de la Statistică aflăm că jumătate din numărul persoanelor ocupate din Oltenia a absolvit cel mult liceul şi doar circa 14,6% din angajaţii, patronii şi liber profesioniştii din cele cinci judeţe au absolvit studii superioare. Un număr foarte mare de persoane ocupate au doar gimnaziul sau nu au absolvit nici o formă de învăţământ. Structura populaţiei ocupate după gradul de educaţie la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia arată că din totalul persoanelor ocupate, 574.647 de oameni au studii medii, în timp ce numai 148.517 persoane ocupate au absolvit diverse unităţi din învăţământul superior. Alte 294.688 de persoane din Oltenia au doar şcoala gimnazială, respectiv unii dintre aceştia nu au absolvit nici măcar o formă de învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS