28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceele auto nu mai califică şoferi profesionişti

Liceele auto nu mai califică şoferi profesionişti

Modificările Codului Rutier impun ca permisul de categoria C să se obţină de la vârsta de 21 de ani. Iniţiativa anulează astfel dreptul liceelor de a mai şcolariza elevii de la profil tehnic pe autocamioane. Directorii unităţilor de învăţământ de profil din Craiova spun că amendamentele legislative vor defavoriza tinerii care îşi doresc ca după absolvirea unei şcoli profesionale sau a unui liceu cu profil tehnologic să se angajeze. „Şcoala de şoferi în liceu se putea face şi la vârsta de 17 ani, dar noi îi dădeam elevului foaia de absolvire după ce împlinea vârsta de 18 ani. Era o modalitate de a facilita angajarea tinerilor care finalizau specializări tehnologice, mai ales că ei provin în general din familii cu venituri mici şi uneori nu au bani pentru şcoala de şoferi. În şcoala de stat, cursurile erau gratuite atât cele de conducere, cât şi cele teoretice. Elevii erau pregătiţi temeinic pentru că aceste cursuri nu durau câteva luni, ci un an“, a precizat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova.

Nu pot şcolariza contra cost

Odată cu modificările legislative, autocamioanele folosite pentru şcolarizarea elevilor vor intra în conservare, pentru că unităţile de învăţământ nu le pot folosi pentru cursuri particulare. „Legislaţia nu ne dă posibilitatea să şcolarizăm contra cost, pentru nici o categorie, deşi acest lucru ne-ar fi adus venituri suplimentare pe care le-am fi folosit pentru dotarea şcolii“, a adăugat directorul Liceului „George Bibescu“ din Craiova. Motivul pentru care şcolarizarea contra cost este interzisă pentru licee ar fi concurenţa neloială faţă de instructorii particulari, pentru că taxele ar fi la jumătate. În prezent, unitatea de învăţământ deţine un autocamion nou pe care nu îl va mai folosi.

Parcuri de rable în curtea liceelor

Potrivit noii legislaţii, liceele de transporturi auto au rămas doar cu posibilitatea de a şcolariza şoferi de categoria B. Şi în acest sens se înregistrează sincope. Unităţile de învăţământ nu au sprijin pentru a înnoi parcul auto. Deţin şi câte şapte maşini vechi pe care nu le pot valorifica. „Nu am bani să iau o maşină nouă pentru categoria B. Am luat una, dar ar mai fi nevoie. Problema este că Programul «Rabla» nu este permisiv. Eu aş putea să dau şapte maşini vechi, radiate, dar nu mi le primesc. Le-aş da pe toate şapte să iau una singură“, a precizat directorul Petre Cauc. Autovehiculele vechi stau astfel parcate în curtea unităţilor de învăţământ, fără utilitate, dar supravegheate video.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS