25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdolescenţii din Oltenia consumă droguri

Adolescenţii din Oltenia consumă droguri

Considerată de unii o boală, de alţii plăcere, dependenţa de substanţele psihoactive este o realitate cu care ne confruntăm. Alarmant este faptul că în Craiova sunt consumatori care au între 13 şi 18 ani.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), drogurile sunt substanţe psihoactive care, atunci când sunt consumate, pot să modifice echilibrul psiho-fizic al unui individ. Drogul este o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, a cărei folosință se transformă în obicei și care afectează direct creierul și sistemul nervos, schimbând sentimentele, dispoziția și gândirea, percepția și/sau starea de conștiență, modificând imaginea asupra realității înconjurătoare.
În sens larg, drogul desemnează orice substanță (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcționării unui organ. În sens restrâns, sunt substanțe care provoacă toleranță și dependență. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanțe psihoactive, mai ales cele ilegale. Profesorul Gian Luigi Gessa de la Universitatea din Cagliari, specialist în neuro-psiho-farmacologie, a enumerat într‑un articol apărut în revista italiană Focus cinci substanţe naturale mari din care provin toate celelalte: alcoolul, cocaina, morfina/heroina, canabisul şi nicotina.

Cei mai mulţi consumatori de substanţe psihoactive sunt elevii

Randament şcolar scăzut, comportament schimbător, absenţe nemotivate, neglijenţă, timp nejustificat petrecut cu anturajul sunt doar câteva dintre semnalele de alarmă pe care trebuie să le ia în considerare părinţii. Ca şi în alte oraşe ale ţării, consumatori de droguri există în judeţul Dolj, implicit în Oltenia. Neoficial, cei mai mulţi consumatori de droguri sunt de la liceele din centru şi din zona Brestei. Potrivit statisticilor, în regiune, există o colaborare strânsă între instituţiile publice şi organizaţiile nonguvernamentale pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri.
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Craiova, care are în structură Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 17 specialişti, colaborează atât la nivel naţional cu Autoritatea Naţională Antidrog (ANA), cât şi teritorial cu autorităţile şi instituţiile publice locale, precum şi cu structuri ale societăţii civile, în cadrul activităţilor desfăşurate şi a proiectelor implementate: Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Informaţii şi Investigare a Criminalităţii Organizate Teritoriale, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul de Probaţiune, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Pelendava Craiova, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Târgu Jiu, Direcţia de Sănătate Publică, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, organismele nonguvernamentale. În judeţul Dolj, doar  patru persoane lucrează pentru prevenirea consumului de droguri, iar CRPECA are doi asistenţi.
„În anul 2012, cea mai mare pondere în cadrul acţiunilor derulate de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova au avut-o activităţile de prevenire în şcoală, familie şi comunitate, prin dezvoltarea unor proiecte locale de prevenire, organizarea de seminarii şi mese rotunde, manifestări artistice şi sportive, activităţi de informare a familiei, întâlniri interactive, realizarea de materiale informativ-educative. Activităţile desfăşurate au avut ca obiectiv conştientizarea elevilor dar şi a populaţiei privind riscurile consumului de alcool, tutun, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, dar şi modalităţile de protecţie privind consumul de droguri“, au declarat reprezentanţii CRPECA cu ocazia prezentării raportului anual, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Prefectura Dolj.
Potrivit acestora, mii de copii din Oltenia au participat la sesiuni de informare organizate în unităţi de învăţământ. Au fost organizate chiar şi concursuri şcolare, gale judeţene, unde cele mai bune lucrări ale elevilor pe diverse teme privind prevenirea consumului de droguri au fost selectate, fiind acordate diplome şi premii, dar şi consilieri individuale. „În anul 2012, în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri, au fost înscrişi în circuitul terapeutic 34 de beneficiari (cei mai mulţi din Craiova – n.r.) şi s-au acordat 550 de şedinţe de informare şi consiliere individuală şi 20 de şedinţe de consiliere de grup. Din nefericire, sunt puţine cazuri în care consumatorii ni se adresează de bună voie, cei mai mulţi sunt trimişi de unităţile de primire urgenţă ale spitalelor sau de poliţie. De exemplu, o mamă a solicitat asistenţă specialiştilor noştri deoarece băiatul ei se droga. A intrat în programul de consiliere, a fost îndrumat pentru terapie la Bucureşti. Ajunsese să conştientizeze ce a făcut, ne spunea că nu vrea să îşi supere mama, însă, din nefericire, anturajul a câştigat. Astăzi, acesta este în penitenciar după ce a fost prins furând“, a spus Florin Nicoliţă, coordonator CRPECA.

Canabisul, cel mai căutat din Oltenia

Potrivit reprezentanţilor Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, drogurile de mare risc, cum ar fi heroina şi cocaina, nu au pătruns încă pe piaţa narcoticelor din Oltenia. În schimb, cele mai căutate droguri sunt canabisul şi haşişul. „În anul 2012, ne-am axat atât pe prevenirea, cât şi pe combaterea traficului şi consumului de droguri. Astfel, pe parcursul anului 2012, au fost capturate 5,3 kilograme de haşiş, 16,5 kg canabis, 1.000 ml chetamină, 3,84 mg MDMA, 4 kilograme de substanţe etnobotanice şi 654 de ţigări care conţineau substanţe cu efect halucinogen. De asemenea, numai în Craiova, sub îndrumarea procurorilor DIICOT, au fost destructurate şase grupări infracţionale organizate, formate din 30 de persoane, dintre care 26 au fost arestate preventiv“, a precizat comisar-şef Silviu Văcaru, şeful BCCO Craiova.
Potrivit ofiţerilor antidrog, în Oltenia, preţul drogurilor diferă în funcţie de concentraţia substanţei active. Consumatorii de droguri plătesc, potrivit ofiţerilor BCCO, între trei şi cinci euro pentru un gram de canabis şi între 10 şi 20 de euro pentru unul de haşiş. „Din datele noastre, dintre consumatorii de etnobotanice şi droguri de risc, cei mai mulţi sunt tineri, dar au existat şi cazuri de elevi. Aceştia ajung să consume substanţe interzise din cauza anturajului ori a educaţiei primite în familie şi şcoală“, a adăugat Silviu Văcaru. Anul trecut, cea mai mare captură de droguri a fost făcută de ofiţerii BCCO Craiova în comuna doljeană Unirea, unde, la domiciliul unei tinere, au fost găsite cinci kilograme de haşiş, evaluate la 50.000 de euro.

Unităţi unde pot face teste
Având în vedere prevederile art. 2 al Ordinului MS nr.376/10.04.2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a desemnat următoarele unităţi sanitare din judeţ pentru prelevarea probelor biologice: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Orăşenesc Filiaşi, „Aşezămintele Brâcoveneşti“ Dăbuleni, Spitalul Orăşenesc Segarcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS