7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate127 de dezvoltatori imobiliari, prinşi cu TVA-ul neplătit

127 de dezvoltatori imobiliari, prinşi cu TVA-ul neplătit

Fiscul a descoperit destul de multe persoane fizice din Craiova care au construit şi vândut apartamente, terenuri sau case pe persoană fizică, dar care nu au plătit la stat nici un leu. TVA-ul calculat în plus acestora şi penalităţile aferente au fost de peste 34 de milioane de lei.

Din 2008 încoace, Fiscul a pornit o vânătoare împotriva persoanelor fizice care au câştigat o grămadă de bani din tranzacţii imobiliare realizate în nume propriu, dar care nu au plătit la stat nici un ban. În acest scop, Fiscul a invocat prevederile Codului Fiscal, care spune că trebuie să achite TVA toţi cei care realizează tranzacţii imobiliare în scop comercial. De la acea vreme şi până acum, în Craiova s-au adunat foarte multe persoane care au de dat bani statului. „În total, am avut 167 de inspecţii fiscale pe această temă, din care în 64 de cazuri a fost control inopinat. S-au confirmat 127 de cazuri de persoane care au realizat tranzacţii imobiliare şi nu au plătit TVA la stat“, a declarat Ioan Filipescu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care este şi şeful Activităţii de Inspecţie Fiscală. Obligaţiile fiscale stabilite a fi plătite de cei 127 de doljeni care au vândut locuinţe în nume personal s-au ridicat la 21,78 milioane de lei, la care s-au adăugat dobânzi de întârziere şi penalităţi de 12,53 milioane de lei. În total, TVA-ul ce trebuia achitat la stat de către aceşti oameni a fost de aproximativ 34,3 milioane de lei. Circa două treimi din această sumă au fost achitate deja către Fisc.

Au plătit… „ca popa“

„Cei care au avut sume modice de plată, de 50.000-100.000 de lei, au venit şi le‑au achitat. Alţii sunt încă în procedură de executare silită. De asemenea, celor care au avut documente care să ateste ce cheltuieli au făcut pentru ridicarea locuinţelor li s-au scăzut sumele, iar TVA-ul rezultat este mai mic“, a precizat Filipescu. Dacă TVA-ul de plată la stat a fost de 21,78 milioane de lei, un calcul matematic ne arată că valoarea tranzacţiilor imobiliare (realizate pe persoane fizice) este de circa patru ori mai mare. „S-au învârtit bani frumoşi în perioada de boom imobiliar, pentru că nimeni nu plătea nici o sumă la stat. În perioada 2007-2008 şi în anumite cazuri din 2009, adaosurile celor cu afaceri în imobiliare erau şi de 200-300%, pentru că piaţa le permitea. În ultimul an, a scăzut numărul persoanelor fizice care au făcut tranzacţii imobiliare. Cinci persoane au fost descoperite în 2012 că au de plată TVA la imobiliare. Dar şi activitatea a fost mai redusă, volumul tranzacţiilor pe ansamblu a scăzut, acestea nemaifiind interesante din punct de vedere economic“, a menţionat Filipescu. El a conchis că cei cinci dezvoltatori imobiliari descoperiţi anul acesta aveau de plată la stat TVA aferentă tranzacţiilor efectuate de 2,78 milioane de lei, cu tot cu penalităţi de întârziere şi dobânzile aferente stabilite de Fisc.

Doar 28 de dezvoltatori au contestat în instanţă

Deciziile Fiscului de calculare a unor sume în plus pentru persoanele fizice care au de achitat TVA la stat au fost contestate decât de 28 de oameni, dintre cei 127 depistaţi că au vândut, în mod repetat, terenuri construibile, case sau apartamente pe persoane fizice. 14 persoane se mai judecă cu statul, iar în şapte cazuri Fiscul a pierdut (dezvoltatorii şi-au cumulat veniturile din imobiliare cu veniturile din profesiile liberale pe care le practică, astfel că instanţa le-a dat câştig de cauză). În acelaşi timp, în șapte cazuri, persoanele fizice respective au pierdut definitiv, în faţa Fiscului.

Ce au vândut dezvoltatorii pe persoană fizică
Iată cum au procedat dezvoltatorii imobiliari care au construit şi vândut pe persoană fizică. Fiscul a enumerat speţele întâlnite în cele 127 de cazuri:
– au făcut tranzacţii cu terenuri construibile (se percepe TVA pentru tranzacţiile cu terenuri intravilane, pe când la cele agricole nu se percepe această taxă indirectă);
– alţii au tranzacţionat terenuri, plus construcţii. Mai exact, au construit case şi le-au vândut pe persoană fizică;
– au construit blocuri pe persoană fizică şi le-au vândut apartament cu apartament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS