12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn singur târg de animale, autorizat în Gorj

Un singur târg de animale, autorizat în Gorj

Un singur târg de animale din judeţul Gorj este autorizat sanitar-veterinar. Doar târgul de animale de la Târgu Logreşti îndeplineşte toate condiţiile şi a primit avizele sanitar-veterinare pentru a se putea comercializa porci, cabaline, bovine sau ovine. Cum este sezonul în care crescătorii vin în târguri să comercializeze în special porcine, autorităţile locale nu le pot deocamdată pune la dispoziţie spaţii autorizate în care să facă acest lucru. În prezent, la nivelul judeţului Gorj, pe lângă târgul de animale de la Logreşti, mai există târguri de animale, însă neautorizate, în următoarele localităţi: Târgu Jiu (în curs de autorizare), Novaci, Ţânţăreni, Peşteana, Săuleşti şi Bolboşi. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a luat însă decizia de a nu închide spaţiile neautorizate, pentru a avea un control al animalelor care sunt comercializate.

Nu sunt împrejmuite, nu oferă condiţii
de adăpost

Cu excepţia târgului de animale de la Târgu Jiu, care este amenajat corespunzător, doar dosarul mai trebuie completat cu documente, restul târgurilor de animale din judeţ prezintă o serie de deficienţe. În primul rând, nu sunt amenajate în mod corespunzător şi nu oferă condiţii de adăpost pentru animalele care sunt aduse pentru a fi comercializate. De asemenea, primăriile trebuie să ofere şi apă pentru adăparea animalelor, dar să beneficieze şi de serviciile unui medic veterinar care să ţină evidenţa animalelor care sunt aduse pentru a fi vândute şi să consemneze destinaţia animalului în cazul în care este cumpărat. Amenzile pentru cei care vând animale fără documentele necesare, respectiv paşaport, certificat sanitar sau formularul de mişcare este între 600 şi 1.200 de lei. Pentru comercializarea porcilor este necesar formularul de mişcare al animalului şi un certificat sanitar.

Vor fi sacrificaţi 60.000 de porci

Mircea Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, a declarat că, din estimările instituţiei, anul acesta gorjenii vor sacrifica aproximativ 60.000 de porci. Cei care vor tăia porcul în faţa blocului riscă o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei. „De la un an la altul sunt sacrificaţi tot mai puţini porci. După sacrificare se anunţă la DSVSA pentru a fi radiate animalele din evidenţă. Dorim să avem un control al animalelor care sunt sacrificate şi din acest motiv am lăsat târgurile să funcţioneze chiar dacă nu au toate avizele. Anii trecuţi le-am închis şi animalele au fost vândute pe marginea drumului sau la şanţ. În ceea ce priveşte sacrificarea, asomarea este greu de realizat, când vorbeşti de 60.000 de porci pentru că, deşi medicii veterinari au toţi aparatura necesară, le este imposibil să fie într-o singură zi în zeci de gospodării. Facem un apel la cetăţeni să verifice carnea înainte de a o consuma. Avem la nivelul judeţului Gorj 46 de aparate pentru analize trichineloscopice. Patru dintre acestea se află la Târgu Jiu: două sunt de stat, în Piaţa Centrală şi în Piaţa 9 Mai şi două sunt la cabinete private, pe strada Vaduri şi la Biserica Sfinţii Apostoli. Preţul unei analize este de nouă lei la stat şi de zece lei la privat. Nu e diferenţă mare. În această perioadă facem şi controale la unităţile de procesare a cărnii şi vor fi în teren peste 60 de inspectori cu atribuţii de verificare şi control“, a menţionat Mircea Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS