18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiftul fantomă din blocul S1

Liftul fantomă din blocul S1

36 de familii, care locuiesc într-un bloc cu opt etaje din Craiova, urcă zilnic pe scări, imobilul neavând lift. Nu pentru că blocul S1, situat pe bulevardul Decebal, ar fi fost proiectat fără lift sau că proprietarii nu ar fi plătit contravaloarea acestuia. Dimpotrivă, în anii ’90, când locatarii au intrat în posesia locuinţelor, în contractul de vânzare-cumpărare apărea următoarea frază: „Cumpărătorul se obligă să achite eventuala diferenţă ce va apărea în legătură cu montarea liftului, în termen de 30 de zile de la comunicare“. Liftul era prins în costurile contractului de vânzare-cumpărare, iar locatarii de la acea vreme urma să mai suporte doar preţul manoperei instalării ascensorului. O parte din ei au şi plătit în anii 1998 – 1999 câteva mii de lei către RA INVEST. Numai că nici până azi, la peste 20 de ani de la darea în folosinţă a acestui bloc, proprietarii din blocul S1 nu au un lift. „Blocul a fost dat în folosinţă în 1991 fără să aibă instalat şi liftul, deşi acesta era prevăzut în proiect. Casa liftului există. Prin contractul de vânzare-cumpărare, noi am plătit şi liftul. Câţiva ani mai târziu am primit nişte înştiinţări de la Consiliul Judeţean Dolj – Sector Servicii Publice cum că trebuie să plătim „contravaloarea utilajului  liftului“, deşi în calculul privind stabilirea valorii de cumpărare a fiecărui apartament acesta a fost inclus, după cum reiese din contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu INVEST. Eu am plătit peste 49.000 de lei în 1999“, a spus Cristina Bălan, proprietar la apartamentul 26.
În aceeaşi situaţie este şi Mirela Drăgucean, care îşi aminteşte că în anul 1998 a plătit şi ea pentru lift aproape 50.000 de lei.  

Graba i-a lăsat fără lift

Cauzele pentru care proprietarii bănuiesc că ar fi acum lipsiţi de lift sunt graba acestora de a intra în posesia unei locuinţe, dar şi faptul că atât constructorul, cât şi vânzătorul i-au tras pe sfoară, încasând de două ori bani pentru acelaşi lift. Numai că respectivul ascensor nu a mai ajuns la blocul respectiv, ci la un alt bloc situat pe Calea Bucureşti şi vândut tot de INVEST. „Lucrurile au stat cam aşa: oamenii, dornici să primească o locuinţă aşa cum era atunci, imediat după revoluţie, au intrat în bloc, fără să se facă recepţia. Ulterior, primăria a dat repartiţii, iar după privatizare, INVEST ni le-a vândut. Din auzite, lifturile atât pentru blocul nostru, cât şi de la alte două blocuri vecine, S2 şi S3, au fost atunci aduse aici, unde este acum SUCPI, iar atunci era un depozit al constructorului. S-a montat cel de la S3, iar blocul nostru şi S2 au rămas aşa. Am înţeles că lifturile au fost duse la blocurile de pe lângă piaţă, date şi ele în funcţiune tot în aceeaşi perioadă. Noi am plătit liftul de două ori, dar nu-l avem nici acum, după 20 de ani. Este clar că vina aparţine vânzătorului“, a explicat Alexandra Dobre, proprietar.
În zadar au făcut locatarii demersuri şi la primărie, şi la consiliul judeţean, şi la INVEST, tot fără lift au rămas. Oamenii au închis cu plăci de OSB gura de la casa liftului de teamă să nu se întâmple vreo nenorocire.   

Unii au plecat, alţii s-au înşelat

Mulţi dintre proprietari au renunţat la apartamentele din acest bloc tocmai din cauza lipsei liftului. Nou-veniţii se consideră, la rândul lor, neîndreptăţiţi fiindcă nu au ştiut că vor locui într-un bloc cu opt niveluri, dar fără lift. Au încercat chiar şi ei să rezolve această problemă cu sprijinul asociaţiei. „Am încercat să strângem bani, prin asociaţie, dar oamenii nu s-au înţeles. Eu când am cumpărat am crezut că liftul există, dar am avut o surpriză neplăcută. Costurile pentru instalarea unui lift sunt undeva la 20.000 – 25.000 de euro, proprietarii nu au avut de unde şi ne-am luat banii înapoi. Mai greu este pentru cei de la etajele superioare“, a susţinut Sandu Gulie, proprietarul apartamentului 23 din blocul S1.

Vânzătorul se face că nu ştie ce a vândut

Vânzătorul are o altă variantă. Părerea lui este că vina le aparţine în totalitate proprietarilor, care „au intrat cu forţa“ în bloc. „Atunci, imediat după revoluţie, oamenii nu au mai ţinut seama. Ei spun că au plătit către noi contravaloarea liftului, dar banii au fost restituiţi locatarilor. Aceste blocuri au fost construite cu fonduri de la stat după ’90. Nu a mai dat nimeni bani pentru ele şi de unde să fi luat noi fondurile necesare pentru lifturi? Acum sunt proprietate privată şi este problema lor“, a declarat Gheorghe Voicu, reprezentantul Direcţie de Pază şi Protecţie Dolj (fostul INVEST). Numai că acesta nu poate explica cum un bloc de opt etaje, în al cărui proiect a fost prevăzut şi liftul, lift pentru care tocmai vânzătorul a cerut bani în două rânduri, a ajuns ca nici acum, după două decenii, să nu aibă ascensor.

Lift cu bani din antene
Proprietarii din blocul S2 au reuşit să instaleze un lift în urmă cu patru ani, cu banii din chiria obţinută pentru antenele de telefonie mobilă, amplasate pe bloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS