15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevi informaţi despre alegeri şi vot

Elevi informaţi despre alegeri şi vot

Câţiva dintre elevii Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova au avut ieri parte de o prezentare a instituţiei parlamentului şi a procesului de vot, în cadrul unei campanii naţionale de conştientizare şi responsabilizare a tinerilor faţă de alegerile parlamentare

Proiectul „Go to Vote!“, care priveşte alegerile parlamentare, se desfăşoară în patru judeţe, în perioada premergătoare alegerilor, şi se bazează, în principiu, pe informarea elevilor care au împlinit 18 ani şi au acum drept de vot. În cadrul acestei scurte sesiuni de informare, tinerilor li s-au prezentat atribuţiile Senatului şi ale Camerei Deputaţilor, ce decizii importante iau cei pe care ei îi aleg şi ce anume se întâmplă la procesul de votare.
Sesiunile din toate judeţele sunt organizate de Consiliile de Tineret Qvorum, în parteneriat cu Institutul European pentru Democrație Participativă Qvorum (IEPD Qvorum), o organizaţie nonguvernamentală fondată în 2008, ce are misiunea de a stimula participarea cetăţenilor şi a partenerilor sociali în procesul de formulare a politicilor la nivel naţional şi european. Organizatorii acestei întâlniri din Craiova au fost prof. coord. Iulia Diana Staicu şi mai tinerii Daniela Cioc şi Claudiu Voicilă, care au avut discuţii interactive cu elevii prezenţi. Aceştia au pus întrebări în special despre cum pot reclama neregulile sesizate la vot sau despre frauda electorală şi au aflat că, în caz că greşesc în alegerea exprimată pe buletinul de vot, îl pot anula şi cere încă unul nou. Acest lucru este posibil, însă, o singură dată.

Consiliile locale şi judeţene, monitorizate

„Go to Vote!“ vine după „Informaţia înseamnă putere! Fii puternic!“, proiect desfăşurat de Institutul Qvorum, începând cu anul 2010. Tinerii ce s-au implicat activ în primul proiect nu doar organizează acum aceste sesiuni de informare. Ei s-au organizat în Consiliile de Tineret Qvorum, care au rolul de a monitoriza activitatea consiliilor locale și județene. Ei participă, aşadar, la şedinţele de consiliu local şi judeţean, trimit rapoarte care se centralizează şi chiar reuşeşc să-şi facă vocea auzită. După cum au precizat organizatorii, consiliile de tineret au reuşit, la Sibiu, să convingă autorităţile să schimbe scaunele stadionului, la Filiaşi să înfiinţeze un cinematograf, iar în Bacău să modifice modalităţile de acordare a burselor la şcoli şi licee. Mai mult, în Brăila ei au înfiinţat un grup de iniţiativă locală, care are ca scop participarea activă a cetăţenilor la ceea ce se întâmplă în societate. Membrii acestor consilii au fost pregătiţi în prealabil şi au participat la școli de vară pe teme europene, leardeship, mass-media, managementul proiectelor, vizitând, totodată, şi Parlamentul României.
Doljul nu este singurul judeţ din ţară unde există astfel de consilii. Lui i se alătură şi alte judeţe precum Brăila, Prahova, Argeş, Teleorman, Sibiu, Alba sau Ilfov. În trei dintre reşedinţele de judeţ (Brăila, Craiova, Tulcea) s-au organizat sesiuni de informare şi înainte de alegerile locale din iunie 2012. Contactată de GdS, Rucsandra Filloreanu, program manager la IEPD Qvorum, a declarat că „din experienţa primului proiect, se pare că a existat o creştere a participării tinerilor (18-25 de ani) la vot. Ei şi-au cunoscut drepturile cetăţeneşti şi au învăţat să îi urmărească pe candidaţi înainte şi după alegeri“.
Proiectul „Go to Vote!“ a luat startul pe 21 noiembrie, la Sibiu, şi se va încheia pe 28 noiembrie, la Ploieşti. Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ este locul unde s-a desfăşurat şi campania de informare de la alegerile locale şi are rol de centru al activităţilor IEPD din județul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS